Vijesti iz svijeta

Riječi mladog Palestinca prije smrti: “Ova zemlja je naša, nećemo je predati”

Palestinac Ibrahim Ebu Sureyya (29), koji je 2008. godine u izraelskim zračnim napadima ostao bez obje noge, danas je ubijen tokom intervencije izraelskih vojnika na protestima Palestinaca u Gazi, a njegove posljednje riječi su bile: “Ova zemlja je naša, nećemo je predati”, javlja Anadolu Agency (AA).

Iako je 2008. godine ostao bez obje noge, Ebu Sureyya se odazvao palestinskim protestima protiv odluke SAD-a o statusu Jerusalema.

Izraelski vojnici su prilikom intervencije na protestima u Gazi koristili suzavac, kao i bojeve i gumene metke.

Tom prilikom su u petak poginule dvije, a ranjene 82 osobe. Jedan od poginulih je upravo Ebu Sureyya.

Demonstranti koji su se nalazili u njegovoj blizini tvrde kako je ovaj Palestinac prije same smrti kazao da učestvuje na protestima kako bi Izralecima poslao poruku.

“Odazvao sam se kako bi izraelskoj vojsci poslao poruku da je ovo naša zemlja. Ova zemlja je naša zemlja. Nećemo je predati zbog Trumpove odluke. Nastavit ćemo s ovim protestima. Prkosimo izraelskoj vojsci. Palestinski narod je hrabar narod”, kazao je Ebu Sureyya prije same smrti.

Očevici tvrde da je ovaj mladić, i pored činjenice da se radilo o osobi s invaliditetom, svaki dan učestvovao na protestima koji su održavani u znak protesta protiv Trumpove odluke o Jerusalemu te u znak podrške Al-Aksi.

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Donald Trump je 6. decembra donio odluku kojom Jerusalem priznaje kao glavni grad Izrael, te kojom je najavio premještanje američke ambasade iz Tel Aviva u Jerusalem. Nakon ove odluke, uslijedila su negodovanja i protesti u brojnim državama.

Akos.ba

Povezani članci

Back to top button