Vijesti iz zemlje

Rediteljka Aida Begić počela sa pripremama snimanja filma o sirijskoj djeci koja su ostala bez roditelja

Nagrađivana bh. rediteljka Aida Begić počela je sa pripremama za snimanje filma o sirijskoj djeci koja su ostala bez roditelja, piše Anadolu Agency (AA).

Posjetila je sirijske izbjeglice u turskom Gaziantepu gdje je slušala njihove priče i nakon toga čega se početi sa pripremama za snimanje filma o djeci koja su u ratom zahvaćenoj zemlji ostala bez jednog ili oba roditelja.

Begić je u razgovoru sa ekipom AA kazala da je u sklopu projekta Udruženja Besir od 20. do 31. marta bila sa sirijskim siročadima koji žive u Gaziantepu. Istakla je da tek kada se upoznate sa sirijskim izbjeglicama i djecom tek tada dobijete konkretnu sliku o svemu.

Kazala je kako je na terenu srela mnogo lijepih ljudi, lijepe djece koja pate jer su izgubila bliske srodnike, prijatelje, komšije te da su prošli kroz velike traume. Ali, poručila je kako je, s druge strane, riječ o pozitivnim ljudima kod kojih se na prvi pogled ne može primijetiti da su izgubili toliko toga.

Prema njenim riječima, ono što su preživjeli Sirijci nije moguće hladnokrvno gledati.

“Susresti se sa sirijskim izbjeglicama je jako dirljivo. Posebno kada sam se srela sa jetimima, susrela sam se i sa mnogo boli”, pojasnila je Begić. Međutim, dodala je kako je upoznala i mnogo ljudi koji nisu izgubili nadu i volju.

Nakon Gaziantepa, Begić planira realizovati projekat u vezi sa sirijskim jetimima. Dodala je kako se moli da se rat u Siriji što prije završi.

Akos.ba

Povezani članci

Back to top button