Vi ste ovdje
Home > Sport i zdravlje > Sportske novosti > Počele pripreme Reprezentacije BiH za Svjetsko prvenstvo nogometaša – beskućnika u Škotskoj

Počele pripreme Reprezentacije BiH za Svjetsko prvenstvo nogometaša – beskućnika u Škotskoj

Nakon osvojenog historijskog srebra na Svjetskom prvenstvu u Čileu za nogometaše – beskućnike, Reprezentacija Bosne i Hercegovine počela je sa pripremama za Homeless World Cup 2016, koji će se održati ove godine u Škotskoj od 10. do 16. jula.

Danas su okupljanjem igrača na sportskim terenima MFS-EMMAUS-a u Doboj Istoku i zvanično počele pripreme BH. Reprezentacije. Najbolji rezultat Reprezentacije BiH do sada je osvojeno drugo mjesto na SP u Čileu 2014. godine.

Pravilo za sve reprezentacije je promjena kompletne ekipe svake godinea, a BiH će ove godine predstavljati Asmir Mehić, Danijel Kolanović, Eldin Baraković, Mehmed Baščelić, Jovan Malinović, Sejfo Beganović, Sefer Halilović i Esmin Mehanović.
“Formiranje BiH tima za ovu godinu je završeno i pripreme su uspješno počele. Nakon okupljanja, za vikend nam predstoji učešće na turniru u rumunskom Temišvaru. Do SP u Glasgowu u julu mjesecu imat ćemo još dva ciklusa priprema i učestvovat ćemo na još jednom turniru u Bugarskoj, a paralelno s tim nam predstoji “borba” za prikupljanje sredstava za opremu, vize i put u Glasgow”, izjavio je Elmedin Škrebo projekt menadžer EMMAUS-a i vođa projekta Reprezentacije beskućnika BiH.
 
Objavljena je i nova rankings lista najuspješnijih timova sa dosadašnjih SP-a, na kojoj BH. tim zauzima visoko 7. mjesto, što ga svrstava u prvi šešir prije izvlačenja grupa zemalja učesnica na SP u julu ove godine.

Međunarodni forum solidarnosti EMMAUS je osnivač reprezentacije. Naziv “reprezentacija beskućnika” nije metafora, to su mladi iz osjetljivih i ugroženih kategorija društva – beskućnici, prognanici, djeca bez roditeljskog staranja, korisnici kolektivnih naselja, pripradnici manjina i drugih socijalno isključenih i marginalizovanih kategorija. Na ovaj način se pokušava skrenuti pažnja na njihove probleme i daje mogućnost da makar nakratko uživaju i ne razmišljaju o situaciji u kojoj se nalaze. Nerijetko se zahvaljujući pozitivnom utjecaju projekta i u potpunosti izvuku iz loše situacije u kojoj se nalaze, dobiju zaposlenje ili nastave prekinuto školovanje.

Svjetsko malonogometno prvenstvo beskućnika 2016. održat će se od 10. do 16. Jula. Ove godine Na SP u Glasgowu učestvuje 48 reprezentacija u muškoj i 16 u ženskoj konkurenciji. Bit će to 14. po redu Svjetsko prvenstvo, a za BH. Reprezentaciju 5. u nizu učešće.

Pomoć MFS-EMMAUS-u u realizaciji projekta Reprezentacije beskućnika do sada su dali: Federalno ministarstvo kulture i sporta, zatim Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta Tuzlanskog kantona, gradonačelnik Doboja Obren Petrović, načelnik općine Gračanica Nusret Helić, Nogometni/Fudbalski savez BiH, NK Široki Brijeg, i drugi. Posebno ističemo pomoć projektu reprezentativca BiH i fudbalera engleskog Evertona Muhameda Bešića, koji je ujedno i zvanični ambasador MFS-EMMAUS-a.

Akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top