Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Vijesti iz svijeta > Rašid Gannuši: Arapi su suočeni sa borbom protiv kontra-revolucije

Rašid Gannuši: Arapi su suočeni sa borbom protiv kontra-revolucije

Ono što se dešava u arapskom svijetu je konflikt između volje za promjenom i napora za vraćanje u “autokratski i autoritativni režim”, rekao je jučer lider tuniškog pokreta En-Nahda, šejh Rašid Al Gannuši.
Izjavio je za libanonski dnevnik Al Akhbar sljedeće: “Mi to vidimo kao konflikt između napretka i žala za prošlošću”. Također je rekao: “Ukratko, ono što se dešava jeste konflikt između revolucije i kontra-revolucije”
Al-Gannuši je rekao da njegov pokret poziva članove pokreta Muslimankog bratstva da dođu u Tunis i tamo nastave život, a što je opravdano državnim zakonom i regulisano od strane međunarodne zajednice.
Islamski mislilac i pisac je rekao da njegov pokret ne ide protiv države nego s njom surađuje radi bolje budućnosti same zemlje i njenih stanovnika.
Još je rekao da: ”Mi preferiramo javno nad privatnim i nacionalno nad partizanskim. Prioritet nam je da dobijemo demokratske izbore; s toga mi smo se odrekli vladavine nad ovom državom kako bismo spasili demokratski put, s toga mi smo uspjeli da postignemo nacionalni dogovor.”
Što se tiče pozicije njegovog pokreta prema ISIS-u rekao je: “Ne podržavamo uplitanje međunarodnih vojnih snaga bez obzira šta se tamo događa. Poštujemo suverenost zemalja i nacija”
Nastavio je: “Pozicija Tunisa po ovom pitanju je čista. Odbili smo članstvo u međunarodnoj koaliciju u Iraku i Siriji pod plaštom borbe protiv takozvane Islamske države te rata protiv terorizma”.

 

Izvor: middleeastmonitor.com

Za Akos.bA prevela: Emina Suljević

 

 

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top
PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com