U FokusuVijesti iz svijeta

Bivši predsjednik Tunisa osuđuje globalno licemjerje prema SP u Kataru

Mediji u Evropi imaju problem s uspjehom bilo koje arapske i muslimanske zemlje

Bivši predsjednik Tunisa Monsef Marzouki rekao je da je uspjeh Katara u organizaciji Svjetskog prvenstva veliki poticaj Arapima, muslimanima i svim zemljama svijeta i potvrda da mogu činiti čuda ako postoji politička i narodna volja. Kritikovao je “licemjerje” zapadnih zemalja i njihovo usvajanje dvostrukog diskursa, posebno tokom izvještavanja zapadnih medija o Kataru.

Marzouki je za katarsku Al Jazeeru rekao da je Katar “jedino mjesto gdje osjećamo radost u moru arapskih tuga i neuspjeha, a ovo što se sada događa (Svjetsko prvenstvo u Kataru) je ohrabrenje Arapima, muslimanima i svim zemljama trećeg svijeta da mi može činiti čuda i savladati sve prepreke ako postoji politička volja i inteligencija.” Pogledajte šta je Katar uradio za samo deset godina.

Marzouki je također kritizirao “žestoki napad” zapadnih medija na Katar i dvoličnost zapadne retorike, jer “oni brane demokratiju i – zauzvrat – drsko podržavaju arapsku tiraniju, i najnoviju verziju onoga što se dešava u mojoj zemlji”, pozivajući se na podršku Zapada tuniskom predsjedniku Qaisu.

„Mediji u Evropi imaju problem s uspjehom bilo koje arapske i muslimanske zemlje. Postoji neka vrsta ljubomore na uspjeh arapskih zemalja, oni ne žele uspjeh Katara kao samostalne zemlje. Postoji kulturni rasizam ukorijenjen u Zapada, a oni još nisu shvatili da gradovi budućnosti više nisu monopol zapadnog svijeta.”

Akos.ba

Povezani članci