Rekreacija

Kako se orijentisati u prirodi

Ukoliko volite boraviti puno u prirodi, a planinarenje vam isto tako nije strano, dobro je znati što sve treba sadržavati oprema za planiranje.

Uz pomoć topografske karte i kompasa možete se kretati po nepoznatom terenu bez straha da bi se mogli izgubiti. Najboljim se smatra orijentacijski kompas, smješten u kućištu od providne plastike ravnih bridova s kalibriranim oznakama za provjeru mjesta na karti. Pojedini kompasi imaju i povećalo za iščitavanje karte kao i urezanu strelicu o dozvoljenom smjeru kretanja.

Ukoliko volite boraviti puno u prirodi, a planinarenje vam isto tako nije strano, dobro je znati što sve treba sadržavati oprema za planiranje. Među potrebnim predmetima za boravak na otvorenom svoje mjesto pronašla je karta i već spomenuti kompas.

Kako bi mogli tačno procijeniti gdje se nalazite potrebno je odraditi provjeru položaja. Prvo treba otvoriti kartu da bi strelice koje upućuju na sjever bile vidljive. Na većim kartama na gornjem rubu nalaze se dvije strelice koje određuju magnetski i stvarni sjever.

Odlučite li se koristiti kompasom, potrebno ga je staviti na kartu i okretati sve dok igla kompasa i strelica magnetskog sjevera ne budu izravnate.

Prvo što možete učiniti je pogledati oko sebe ne bi li uočili prirodno obilježje ili karakterističan objekt koji se bez problema može prepoznati na karti, bilo da se radi o jezeru, brdima ili možda nekom lokalnom objektu.

Nakon što ste pronašli odgovarajući objekt na karti, usmjerite ravan brid kompasa kako bi dodirivao simbole na karti. Umjesto orijentacijskog kompasa možete se poslužiti bilo kojim predmetom ravnih bridova, poput knjige ili možda linijara. Pogledajte duž brida i okrećite sve dok ne bude usmjeren prema odgovarajućem objektu.

Karta se pritom ne smije okretati. Povucite liniju sve do točke promatranja i pronađite ostale objekte ili neko drugo prirodno obilježje i ponovite cijeli postupak. Mjesto gdje se otprilike nalazite je tamo gdje se sijeku linije.

Kada ste odlučili gdje želite ići i za bolju orijentaciju, usmjerite ravan brid na kartu duž linije bez da pomičete kartu i iskoristite strelicu na kompasu za smjer kretanja.

Pogledajte duž linije i pronađite odgovarajući objekt po kojem ćete se ravnati. Kada ste došli do njega vrijeme je da isplanirate sljedeći liniju gdje želite ići.

Boravak u prirodi može biti jedinstvo iskustvo koje ćete htjeti više puta doživjeti. Bilo da se radi o izletima koji uključuju spavanje u planinarskim domovima ili možda kampiranje, važno je da dobro isplanirate aktivnosti i uzmete sve što vam je potrebno.

Autor: S.Š., Foto: Galyna Andrushko/Shutterstock

savjetnica.com

Povezani članci

Provjerite također
Close