Vi ste ovdje
Home > Kultura i tradicija > Historija i tradicija > Čapljina: Obilježena 21. godišnjica zatvaranja logora Dretelj

Čapljina: Obilježena 21. godišnjica zatvaranja logora Dretelj

Obilježavanje godišnjce, proteklo je uz još jedno razočarenje bivših logoraša. Nije im, kako su kazali, omogućen pristup hangarima, gdje su bili podvrgnuti brojinim torturama. Godišnjicu su obilježili ispred samog ulaza u logor Dretelj.

  – Savez logoraša u Bosni i Hercegovini i općinsko Udruženje logoraša Čapljina danas su u Čapljini obilježili 21. godišnjicu zatvaranja zloglasnog logora Dretelj. Godišnjica je obilježena ispred ulaznih vrata nekadašnjeg logora, javlja dopisnik Anadolu Agnecy (AA).

U obraćanjima okupljenim bivšim logorašima predstvanici udruženja podsjetili su kako se radi o prvom logoru na ovim prostorima, kojeg je još 1992. godine formirao Hrvatske obrambene snage (HOS), a u njega su zatvarani i mučeni predstavnici srpskog naroda.

Nakon proglašenja tzv. Hrvatske Republike Herceg-Bosna u njega su zatvoreni Bošnjaci iz Mostara, Čapljine, Stoca, Prozora, Gornjeg Vakufa, Žepča…

Organizatori su istakli da je cilj obilježavanja ove godišnjice podsjetiti na stvarne historijske činjenice i na patnje kroz koje je prošlo više od 4.000 Bošnjaka, u kojem je oko 170 logoraša ubijeno, a oko 500 ranjeno.

Okupljenim bivšim logorašima su se obratili predsjednik Udruženja logoraša u BiH Jasmin Mešković i predsjednik Udruženja logoraša HNK-a Suljo Kmetaš.

Stravičnih momenata prisjetili su se i preživjeli logoraši koju su tom prilikom istakli nezadovoljstvo što nadležni sudovi nisu do kraja procesuirali odgovorne.

“Ipak važno je da imamo prvostepenu međunarodnu presudu Haškog tribunala i nekoliko presuda Suda BiH koje govore o stradnaju nedužnog civilnog stanovništva“, rekao je predsjednik Udruženja logoraša Čapljine Sead Tabaković. 

Podsjetio je kako postoje čitavi registri svjedočenja bivših logoraša. 

“Nastojimo da svi bivši logoraši koji su prošli kroz logor daju svoje iskaze, pogotovo u Dretelju koji je bio najcrnja tačka u Hercegovini“, poručio je Tabaković.

Primjer maltretiranja zatvorenika istakao je i Ramiz Tiro autor knjige svjedočenja o ovom logoru pod nazivom “Dretelj na vratima džehenema“. 

“U logoru sam proveo 263 dana. Borili smo se za kap vode. Pili smo vodu na pištaljku. Imali smo 11 tanjira i kad zapovjednik kaže morali smo jesiti ili piti vodu i na njegov znak prestati“, prisjetio se Tiro.

Obilježavanje godišnjce, proteklo je uz još jedno razočarenje bivših logoraša. Nije im, kako su kazali,  omogućen pristup hangarima, gdje su bili podvrgnuti brojinim torturama. Godišnjicu su obilježili ispred samog ulaza u logor Dretelj.

Skupu su pored predstavnika Saveza i udruženja logoraša s područja Hercegovačko-neretvanskog kantona prisustvovali i brojni zvaničnici s kantonalnog i federalnog nivoa vlasti, među kojima i potpredsjednik Federacije BiH Svetozar Pudarić.

Anadolija 

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top