
Maslinovo ulje se od davnina koristi u mnoge svrhe – od zdravlja, preko njege tijela do ishrane. Ono što maslinovo ulje čini super hranom jeste visok nivo mononezasićenih masti, posebno oleinske kiseline i različitih antioksidanata. Maslinovo ulje sadrži nezasićene i polinezasićene masne kiseline omega-3 i omega-6 u sličnim količinama, kao i masnoće u majčinom mlijeku. Maslinovo ulje je zbog visokog sadržaja linoleinske kiseline nezamjenljiva hrana za obnovu i izgradnju nervnog sistema i mozga. Osim toga, maslinovo ulje se lahko probavlja i potpomaže rad želuca i crijeva, spriječavajući tako nastanak zatvora stolice i stomačnih grčeva.
Antikancerogeno dejstvo
Svojstva ekstra djevičanskog maslinovog ulja su od pomoći protiv nekoliko vrsta raka. Kada su vršena istraživanja, najbolji rezultati su se pokazali u slučaju raka dojke i organa za varenje.
Prevencija srčanog i moždanog udara
Jedan od uzroka Alchajmerove bolesti je povećana akumulacija beta-amiloida u mozgu. Tim stručnjaka sa Univerziteta Monroe u Louisiani je otkrio da oleokantal, jedinjenje koje se nalazi u ekstra djevičanskom maslinovom ulju, ima sposobnost da kontroliše nivo beta-amiloida i značajno povećava njegovo čišćenje.
Prevencija i kontrola nivoa šećera u krvi
Ekstra djevičansko maslinovo ulje je pokazalo sposobnost da smanji učestalost dijabetesa. Maslinovo ulje može da bude od pomoći u liječenju dijabetesa tipa 2, kada se koristi konzumira, ali i koristi za spoljašnju upotrebu.
Regulisanje krvnog pritiska
Studija objavljena u stručnom časopisu Archives of Internal Medicine, pokazala je da su učesnici sa visokim krvnim pritiskom na kraju smanjili unos lijekova, zahvaljujući konzumiranju 30-40 g ekstra djevičanskog maslinovog ulja svakog jutra.
Nedavne naučne studije su otkrile da sve veći broj djece ima problem s masnoćama u krvi, što doprinosi pojavi gojaznosti koja na Zapadu pogađa jedno od troje djece uzrasta između šest i devet godina. Budući da maslinovo ulje snižava nivoe ukupnog holesterola u krvi, LDL-holesterola i triglicerida, pedijatri su počeli preporučivati maslinovo ulje kao zamjenu za masnoće životinjskog porijekla, kako bi se smanjio procenat gojaznosti.
Ovo su samo neka u nizu otkrića o važnosti korištenja maslinovog ulja u ishrani ljudi i djece, a koje bi nas trebalo dodatno podstaći na njegovu konzumaciju. A zar nam je potrebna veća preporuka od toga da nam je naš Poslanik, s.a.v.s., oporučio da ovo ulje pijemo i mažemo se s njime? Takođe, Allah, dž. š., u Kur’anu na više mjesta spominje blagoslovljeno maslinovo drvo i korist koju ljudi imaju od njega: „I drvo koje na Sinajskoj gori raste, koje zejtin daje i začin je onima koji jedu.“ (El-Mu’minun, 20.)
Za Akos.ba piše: Nedim Botić