Vi ste ovdje
Home > U Fokusu > Jemenska zajednica za reforme ‘Al-Islah’ – Vlasti su pomogle Husijima okupciju Sane!

Jemenska zajednica za reforme ‘Al-Islah’ – Vlasti su pomogle Husijima okupciju Sane!

 Partija jemenske zajednice za reforme (Yemeni Islah Party) izdala je saopćenje povodom posljednih dešavanja u Sani, glavnom gradu. U saopćenju se osuđuju skandali i prekršaji širokih razmjera od strane Al-Husijuna, koji su pljačkali po gradu i širili strah, nakon što su okupirali prijestolnicu i mnoge državne institucije od vitalnog značaja, dok su vladine snage bile nesposobne bilo što preduzeti.

U saopćenju se, između ostalog, ističe obim pričinjene štete partiji Al-Islah, njenim ustanovama te funkcionerima i simpatizerima, ali rukovodstvo Al-Islaha još jednom potvrđuje da će njihova zajednica istrajati na putu mirnog političkog djelovanja, ne ulazeći u konflikte koji mogu rezultirati još više nasilja.

Oni također kritikuju nemarnost s kojom su se ponijele zvanične institucije zadužene za sigurnost prijestolnice naspram okupacije grada i njegovog stavljanja pod obruč od strane naoružanih Al-Husijjuna.

 

U daljem tekstu Vam prenosimo saopćenje u cjelosti:

Glavni sekreterijat jemenske zajednice za reforme – (Al-Islah) pomno je pratio posljednja dešavanja u prijestolnici, pred i nakon potpisivanja sporazuma za “mir i nacionalno partnerstvo”, te konstantne posljedice oružane invazije milicijskih formacija Al-Husijjuna i njihovih naoružanih plemenskih saveznika na prijestolnicu, koji su ovladali gradom i stavili najvitalnije institucije pod svoju kontrolu, ubijajući i ranjavajući na stotine jemenskih vojnika i civila. U cijeloj operaciji zauzimanja grada, Al-Husijjun su pljačkali, rušili, demolirali veliki broj vojnih kampova, ustanova, javnih i privatnih svojina, partijskih ureda, humanitarnih, naučnih institucija, državnih i privatnih medijskih kuća.

Ovome treba dodati i osvetničko ponašanje naspram političkih oponenata i sramno kršenje svetosti ljudskog života i privatnosti kroz upade u domove građana, njihovo uznemiravanje, i terorisanje njihovih žena i djece. Svi ovi događaji predstavljaju presedan kukavičluka i nesposobnosti državnog aparata da putem svojih različitih organa izvrši obavezu zaštite svojih građana i njihove imovine; zaštiti civilne i vojne ustanove svoje države, te sačuva od pljačke vojnu opremu i teško oružje.

Državni organi koji su imali bezbjednost i sigurnost glavnog grada pod svojim ingerencijama su popustili pod različitim izgovorima i ravnodušno se ponijeli prema napadu Al-Husijjuna, što je olakšalo milicijskim formacijama Al-Husijjuna cjelokupnu operaciju napada na grad i direktno postavljanje obruča nad jednim brojem vojnih kampova i jedinicama jemenske vojske. Istom prilikom izvršen je pritisak na glavno-komandujuće u datim jedinicama, putem ucijenjivanja i prijetnji. Lahko je ovladala atmosfera nemoći i osjetila se zavjera čije su kosekvence velike, tako da se država neće jednostavno oporaviti od ove katastrofe.

Zgroženost od zadnjih dešavanja je još veća nakon činjenice da su se ista desila nakon što su jemenci iz svih političkih partija uzeli aktivno učešće na kongresu nacionalnog dijaloga, davši saglasnost za rezultate dijaloga, od kojih je i tačka po kojoj se odbija svaki vid nasilja.

Drugo, to što su ova dešavanja došla u trenutku kada se generalno cio region guši od sektaških djelovanja, koja se vrlo često, tamo ili ovamo, koriste da bi se naš ummet i narod uvukao u močvaru sektaških konflikata.

U ambijentu sumornosti i boli, Jemenska zajednica za reforme (Al-Islah) je također pretrpjela agresiju Al-Husijjuna, kako na svoje urede i institucije, tako i na kuće funkcionera i članova stranke. Prethodno isplanirani napadi su imali za cilj isprovocirati Al-Islah i odvući ga u pravac upotrebe nasilja, čime bi se otvorio novi konflikt.

Ipak, mi smo odabrali da očuvamo mir u društvu i ojačamo nacionalnu koheziju, ne bi li izbjegli eventualni ulazak u građanski rat, te osigurali nastavak političkog procesa u društvu zasnovanog na inicijativi zemalja arapskog zaliva, kao i u skladu sa rezultatima već završenog kongresa nacionalnog dijaloga.

U tom smislu, Generalni sekreterijat stranke izražava svoju duboku zahvalnost svim članovima i funkcionerima stranke na velikoj strpljivosti i uzdržanosti, ne dozvolivši drugima da ih odvedu u vrtlog nasilja.

 

Shodno prethodno rečenom, Jemenska zajednica za reforme – (Al-Islah) posebno naglašava sljedeće:

– Žestoko osuđuje zločine koji su počinjeni u nemilim događajima, i kao da sve što je postignuto u periodu trajanja kongresa nacionalnog jedinstva, sve nade koje su se rodile kod jemenskog naroda, i sve perspektive koje su se otvorile ka izgradnji zdravog građanskog društva, kao da je cio taj san jemenskog naroda pokopan brutalnim nasiljenjem koje se činilo zadnjih dana.

– Izražava veliku žalost i tugu zbog palih žrtava iz redova jemenske vojske i civila, a krv svakog od njih, bez razlike, je sveta, s tim da na prvom mjestu trebamo iskazati poštovanje onim oficirima i pojedincima koji su se, čvrsto i hrabro, suočili sa brutalnim napadima, dajući svoje živote još prvi prvom napadu neprijatelja na prijestolnicu, izvršavajući tako domovinsku i zakonsku obavezu u odbrani državnog legitimiteta, te zaštiti institucija i njihovih predvodnika. Neki od njih su postigli šehadet, a neki su preživjeli. Svi će se u generacijama koje dolaze pamtiti kao simbol postojanosti i junaštva. Neka se Allah smiluje svima koji su postigli šehadet braneći svoju domovinu, a bolesnima neka podari brz oporavak.

– Poštuje sa ponosom odgovorni nacionalni stav kojeg su pokazali predvodnici jemenske vojske i pojedinci, koji nisu popustili pred ucjenama i zastrašivanjem Al-Husijuna tokom opsade vojnih kasarni, već su bili disciplinovani, i tako uspjeli sačuvati veliki dio oružja, kao i borbenu gotovost.

– Uprkos cijeloj katastrofi koja je zadesila naš narod i našu domovinu, ipak, na kraju, došao je sporazum “mira i nacionalnog partnerstva” sa svojim dopunama koje se tiču vojno-bezbjednosnih pitanja i dogovora, kojeg su potpisale sve političke partije, s ciljem da potvrdi važnost tolerancije, pomirenja, suživota, zajedničkog učešća svih jemenaca u društvu, te napuštanju nasilja i sile u političkom djelovanju; razoružavanje svih pojedinaca i grupa.

– Jemenska zajednica za reforme – (Al-Islah) ovom prilikom potvrđuje apsolutno poštivanje ovog sporazuma, pružajući ruku svim partnerima, posebno stranama potpisnicima sporazuma, ne bi li zajedno, u duhu nacionalnog partnerstva, radili na realiziranju svih njegovih odredbi i stavova, a sve to kako bismo ozbiljno i u potpunosti sproveli zadatke sveopćeg kongresa nacionalnog jedinstva i ostvarili ciljeve i očekivanja momaka i djevojaka, koji su pokrenuli mirovnu omladinsku i narodnu revoluciju 11. februara 2011.g.. Na taj način ćemo imati jedinstveno jemensko građansko društvo u kome će vladati zakon, i dominirati pravda i građanska jednakost.

– Poštuje trud nekih političkih lidera iz redova Al-Husijuna, koji su izrazili spremnost u suzbijanju i rješavanju problema, te smanjenju posljedica koji su rezultat napada na institucije i članove Al-Islaha.

– Poziva cio jemenski narod na međusobno pomaganje i zajednički rad u cilju jačanja pozicije države, njenog autoriteta, vlasti i ingerencije na cijeloj teritoriji Jemena, u skladu sa ustavom i zakonom. Al-Islah, istovremeno, upozorava na posljedice ustrajavanja u postupcima koji mogu oslabiti državu i omesti njen razvoj. Također, Al-Islah, upućuje poziv jemenskom narodu na saradnju, zajedništvo i solidarnsot u cilju ublažavanja posljedica onoga što se desilo.

– Poziva sve predvodnike i članove stranke da pređu preko onoga što su pretrpjeli, i krenu ka lijepoj budućnosti oživljavajući islamske vrijednosti, daleko od povođenja za bilo kakvim konfliktom, netrpeljivošću i fanatizmom, kako bi jedni drugima pomogli u izgradnji sigurnog, stabilnog i prosperitetnog Jemena.

Glavni sekreterijat stranke koristi ovu priliku da uputi svoje čestitke jemenskom narodu u povodu sjećanja na dvije revolucije, septembarsku i oktobarsku, te dolazak Kurban-bajrama, moleći Uzvišenog Allaha, dž.š., da sačuva naš narod i domovinu od svakog zla, nereda, i raskola.

Neka je svaka zahvala Allahu, Gospodaru svih svjetova, a neka je salavat i selam od Allaha na našeg Pejgambera, Muhammeda, njegovu porodicu i sve ashabe!

 

Saopćenje izdato od Generalnog sekreterijata jemenske zajednice za reforme, (Yemeni Islah Parti).

U Sani, 6. zul-hidždžeh, 1435h./ 30. septembar, 2014. g.

 

Prijevod i obrada: Akos.bA

Izvor: islammemo.cc 

 

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top