U FokusuVijesti iz svijeta

Podrška Rašidu el-Ganušiju: Otvoreno pismo akademskim radnicima i javnim ličnostima

Vođa pokreta Ennahda je u zatvoru već tri mjeseca

„Obračun tuniskog predsjednika Saieda protiv opozicionih ličnosti nastavlja se intenzivirati, uz proizvoljna hapšenja i politička suđenja desetinama političara, aktivista civilnog društva, novinara, advokata i sudija… Ovo uključuje i mog oca Rached Ghannouchi (Rašid el-Ganuši) koji je u zatvoru skoro tri mjeseca“, piše Intisar Kherigi, kćerka Rašida el-Ganušija.

Ona poziva prijatelje svog oca i pristalice demokratije u Tunisu, akademike, intelektualce i javne ličnosti iz cijelog muslimanskog svijeta, da iskažu svoju solidarnost s njim i svim političkim zatvorenicima u Tunisu potpisivanjem otvorenog pisma u kojem se poziva na hitno i bezuslovno oslobađanje Ghannouchija.

Potpis pisma podrške (ime, profesija, institucija, država) možete proslijediti na email freeghannouchi@gmail.com. Cilj kampanje je da se prikupi 1000 potpisnika iz muslimanskih zemalja do 26. jula.

Otvoreno pismo akademskim radnicima i javnim ličnostima

Tunis, koji je predstavljao obećavajući izvor inspiracije za stanovništvo Bliskog istoka, sjevera Afrike i cijelog muslimanskom svijeta, doživljava alarmantno vraćanje u diktaturu. Nakon decenije napretka u uspostavljanju garancija za zaštitu ljudskih prava i sloboda, one su ukidane jedna po jedna od 25. jula 2021. godine. Predsjednik Saied je potvrdio monopol nad svim segmentima vlasti i produbio krizu koja prijeti da ima opasne posljedice i izvan granica Tunisa.

Rašidu el-Ganuši, jedan od začetnika demokratije u Tunisu, je demokratski izabran za predsjednika tuniškog Parlamenta 2019. godine, ali ga je nezakonito raspustio predsjednik Kais Saied. Ganuši je uhapšen i zatvoren 17. aprila 2023. godine.

Njegovo hapšenje dio je široko rasprostranjenog obračuna režima protiv svih neistomišljenika koje je intenzivirano od februara 2023. godine, hapšenjem desetina političkih lidera, aktivista civilnog društva, sudija i novinara. Njihov jedini zločin je otpor nastojanjima režima da se ponište demokratski uspjesi Tunisa, i na taj način ponovo uspostavi diktatura te zaustavi napredak koji opozicioni lideri postižu u cilju izgradnje širokog saveza za odbranu demokratije.

Ganuši je na svjetskom nivou prepoznat kao jedan od najistaknutijih zagovornika kompatibilnosti između demokratije i islama. Njegove brojne knjige o temama kao što su sloboda, ljudska prava, građanstvo i demokratske reforme inspirisale su generacije mislilaca i aktivista širom muslimanskog svijeta.

Svi pobornici vrijednosti slobode moraju stati uz tuniske demokrate dok se odupiru napadu na tunisku demokratiju, izvor nade i inspiracije u arapskom i muslimanskom svijetu, koji se ne može dopustiti da se pretvori u još jedan izvor očaja.

Potpisnici otvorenog pisam izražavaju solidarnost sa gospodinom Ganušiijem i svim političkim zatvorenicima u Tunisu te pozivaju na njihovo trenutno i bezuslovno puštanje na slobodu.

Akos.ba