Moja putovanja

Promjena vremenskih zona

Tokom 24 sata, mnoge tjelesne funkcije, kao što su budnost, temperatura, spolna želja i pospanost, variraju prema predvidljivim ritmovima. To se događa kao reakcija na promjenu okoline, uključujući vrijeme, temperaturu i svjetlost.

Hormonalnom aktivnošću koja regulira te “bioritme” upravljaju hipotalamus, hipofiza i epifiza u mozgu. Epifiza, primjerice, reagira na količinu ambijentalne svjetlosti proizvodnjom hormona melatonina. Proizvodnja melatonina raste kad pada mrak i nastavlja se kroz noć, a prestaje u zoru. Količina melatonina utječe na ritam spavanja i određuje jeste li pospani ili ne.

Sve te bioritmove poremeti dug let pa nastanu simptomi jet laga. Simptomi su slični kao kod mamurnosti, uključujući umor, želju za spavanjem danju i teškoću da zaspimo u novo noćno doba. Mogu trpjeti i pamćenje i koncentracija. Let prema istoku obično proizvodi jači jet lag nego let prema zapadu.

Let donosi i druge zdravstvene opasnosti osim jat laga. Udisanje suhog, recikliranog zraka tijekom dugog leta može izazvati dehidraciju, suhoću kože, glavobolje i infekcije. Dugo sjedenje može izazvati oteknuće stopala i gležnjeva te povećati rizik od potencijalno ozbiljnog ugruška krvi u žili duboko u nozi. Neki ljudi proživljavaju i stres zbog straha od letenja.

Prije polaska

Dobro se naspavajte nekoliko noći prije polaska tako da ne krenete na put umorni. Kad putujete prema istoku, počnite se navikavati na novo vrijeme počinka tako što ćete nekoliko večeri za redom poći na počinak sat ili dva ranije. Kad putujete na zapad, počnite se navikavati na novo vrijeme počinka odlazeći u krevet sat-dva kasnije nekoliko večeri za redom.

Tokom leta

Podesite sat na lokalno vrijeme odredišta čim uđete u avion. Tokom leta počnite prilagođavati ciklus spavanja i budnosti prema tom novom vremenu kako biste smanjili prilagodbu koje će tijelo morati pretrpjeti kad stignete.

Ako stignete tokom dana

Odmah izađite van i ostanite barem jedan sat. Izlaganje dnevnoj svjetlosti pomaže tijelu da se prilagodi. Nastojte ostati budni (ili samo kratko prilegnite). Pođite na počinak u skladu s lokalnim vremenom te malo vježbajte kako biste lakše ostali budni.

Ako stignete noću

Otiđite na počinak u normalno vrijeme, čak i ako niste pospani. Ako ne budete mogli zaspati, pokušajte s nekim metodama opuštanja mišića. Da biste lakše zaspali, upotrijebite u kupki nekoliko kapi opuštajućih eteričnih ulja, npr. lavandina ili geranijeva.

savjetnica.com

Povezani članci

Provjerite također
Close
Back to top button