Enterijer

Kako biti sam svoj majstor

Većina je popravaka u kućanstvu jednostavna i lagana ako ih obavite čim uočite problem, i za njih je obično potrebno malo spremnosti, ponešto strpljenja i dosta prisebnosti, pogotovo kada je u pitanju sigurnost.

Ako nemate dovoljno povjerenja u svoju spretnost koliko god mali ili nevažni popravci izgledali, ili nemate vremena ni snage da ih obavite do kraja, angažirajte stručnu osobu.

Većina dućana u kojima nabavljamo pribor za popravke po kući također nudi i brošure koje na jednostavan način objašnjavaju kako učiniti gotovo sve što poželite, od popravljanja slavine koja curi do adaptacije tavana.

Njih je dobro prikupljati i čuvati na određenom mjestu za slučaj nužde. Na primjer kad nestane svjetla, ili kad na povratku kući zateknete poplavu u kuhinji ili u kupatilu, te će vam brošure pomoći da problem riješite mirno i sigurno.

Vi biste kao kućevlasnik morali biti spremni na probleme kao što su slavine koje cure jer iako izgledaju beznačajni, oni mogu postati ozbiljni i opasni ako se pojave u blizini električnih instalacija i ako ih ne riješite na vrijeme.

Neka vaša kutija s alatom bude spremna za akciju i na mjestu do kojeg se lako dolazi. Možda je najvažniji komad pribora u slučaju nužde dobra baterijska svjetiljka (ne pokušavajte ništa popravljati uz svjetlost svijeće).

Provjerite gdje se nalazi glavni ventil za vodu te ga povremeno zatvorite i otvorite kako ne bi bio prečvrsto zatvoren kada ga u nuždi morate zatvoriti.

Također provjerite znate li isključiti dovod struje ili plina u vašem domu. Bolje je i jeftinije spriječiti nego liječiti. Tako ćete primjerice, stavljanjem čepova u kade i umivaonike spriječiti dotok hladnog zraka i tako onemogućiti da se cijevi zimi zamrznu.

Druga je mogućnost da prije odlaska na spavanje bacite u kanalizaciju punu šaku soli ili da cijevi toplinski izolirate pjenom.

savjetnica.com

Povezani članci

Back to top button