Kulinarstvo

Volimo kus kus: jednostavni i ukusni recepti

Kad trebate brz prilog mesu ili samostalno jelo (ili čak desert) – teško da ćete naći nešto ukusnije i jednostavnije od kus kusa (couscous).

Kus kus je tradicionalno jelo porijetlom iz sjeverne Afrike, a sve je popularnije i na našim stolovima. I s razlogom, jer veoma lako upija arome druge hrane i brzo se priprema. Ova sitna okruglasta tjestenina, dobiva se od brašna od durum pšenice (semolina), isto kao i većina druge tjestenine kao što su špageti, no umjesto miješanja semoline s vodom i/ili jajem u tijelo, kus kus se dobiva trljanjem semoline među navlaženim rukama sve dok brašno ne upije tek toliko vode da se pretvori u sitna zrnca kus kusa. Iako postoji tradicionalni kus kus koji se priprema dugotrajnim namakanjem i kuhanjem na paru, u našim radnjama je prisutna instant verzija koju je dovoljno preliti kipućom vodom i ostaviti da kratko odstoji.

Priprema kus kusa

Koristite pravi omjer vode i kus kusa – Najveća greška koju ljudi rade je ta da stave, u pravilu, previše vode pa se kus kus pretvori u kašu – što je potpuno pogrešno. U pravilu prava mjera je 1 šoljica vode naprema 2/3 šoljice kus kusa. Ili šoljica kus kusa i 1,25 šoljica vode.

Kus kus dodajte u kipuću vodu – kao što sam rekla kod nas se može nabaviti instant kus kus koji je gotov već za 5 minuta. Samo ga usipajte ili prelijte sa zasoljenom kipućom vodom (i po želji malo ulja ili maslaca), poklopite i ostavite da stoji 5 minuta.

Nemojte ga predugo namakati – Kus kusu ne treba mnogo da omekša. Pet minuta je dovoljno. I poklopite ga kako biste “uhvatili” paru od vrele vode.

Nemojte ga zaboraviti “razrahliti” – Ako kus kus ostavite kakav je nakon namakanja u posudi – on će se slijepiti. Zato ga nakon što prođe tih pet minuta lagano promiješajte viljuškom i “razbijte” veće grudive.

Odaberite pravi kus kus – iz našeg, iskustva nije svaki kupovni kus kus dobar. Tako neki imaju više oblik kristalića i ne ispadnu kao originalni kus kus.

Kus kus s mrkvom, špinatom i pistacijama

Sastojci (za 6 porcija):

1 šoljica kus kusa – skuhati prema uputama gore

1 naribane mrkve srednje veličine

3 šoljica mladog špinata

½ šoljica prženih pistacija

1 kašika maslinovog ulja

po potrebi soli

Priprema:

Dok je kus kus još topao u njega umiješajte mrkve, špinat, pistacije, maslinovo ulje i po potrebi soli.

https://zena.rtl.hr

 

Povezani članci

Back to top button