Islamske temeU Fokusu

Izvadite biser islama iz školjke i promijenite ono što je u vašim dušama, da bi Allah promijenio vaše stanje nabolje

Istražite sunnet Allahovog Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, u njegovom ponašanju, u ibadetu, u moralu, u njegovom razmišljanju i u njegovim hadisima.

Piše: dr. Mustafa Mahmud/Preveo i prilagodio: Abdusamed Nasuf Bušatlić

Muslimani nisu zaostajali zbog manjka svojih sposobnosti i mogućnosti – uprkos svojoj zaostalosti – oni su i dalje najbogatiji narod na zemlji u mogućnostima, energetskom blagu i sirovinama iznad zemlje, ispod zemlje i ispod mora. I još uvijek su iznimno bogati svojom brojnošću i briljantnim umovima.

Međutim, katastrofa je u tome što je muslimanski um danas ograničen, misao prazna, a islamski univerzitet skamenjen i stoji na svom mjestu. I na sve to neuki muslimani kažu: ”Tako nam je suđeno i zapisano.”

Mi takvima kažemo: Ovo se dešava lijenima zbog njihove lijenosti i negativcima zbog njihove pasivnosti, a islam nema nikakve veze sa onim što se desilo muslimanima, jer su oni ti koji su svoj islam okovali vlastitim rukama, ugasili njegove svjetiljke i srušili njegove svjetionike.

Stoga, čitajte i proučavajte Kur’an ponovo, slobodnog uma i otvorenog srca.

Istražite sunnet Allahovog Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, u njegovom ponašanju, u ibadetu, u moralu, u njegovom razmišljanju i u njegovim hadisima.

Izvadite biser iz njegove školjke, dragulj iz njegove riznice i svjetlo iz trezora koji ste zaključali. Promijenite ono što je u vašim dušama da bi Allah promijenio vaše stanje nabolje, prionite na rad i aktivnost da bi vam pero sudbine zapisalo ono sa čime ćete biti zadovoljni, i volite jedni druge da bi Allahova odredba bila u znaku vašeg napretka i pobjede.(saff.ba)

akos.ba

Povezani članci

Back to top button