Vijesti iz zemlje

Predstavljeni rezultati projekta „Grad/Općina po mjeri djeteta”

Povodom Međunarodnog dana prava djeteta u Općini Novi Grad Sarajevo danas je održana manifestacija na kojoj su predstavljeni postignuti rezultati u realizaciji projekta „Grad/Općina po mjeri djeteta“ koji se provodi u saradnji sa Udruženjem „Naša djeca“ Sarajevo.

Uz prigodan kulturno – zabavni program, ovom prilikom predstavljene su dobre prakse koje ova lokalna zajednica kontinuirano provodi kako bi poboljšala uslove življenja za djecu i omladinu. Projekat „Grad/Općina po mjeri djeteta“ u konačnici ima za cilj da Općina ispuni kriterije i postane Općinom po mjeri djeteta, sa akcentom na aktivnoj dječijoj participaciji u životu lokalne zajednice.

Koko je ovom prilikom kazala Zehra Salman, predsjednica Udruženja „Naša djeca“ u ovaj projekat Općina Novi Grad je ušla 2008. godine od kada predano radi na izgradnji što boljih uslova za život sve djece u lokalnoj zajednici.

„U proteklom periodu ova Općina je napravila izuzetne rezultate na polju predškolskog obrazovanja, poboljšanju uslova za boravak djece u vrtićima, većeg obuhvata djece predškolskim odgojem u saradnji sa JU „Djeca Sarajeva“. Kada su u pitanju objekti namijenjeni za osnovno obrazovanje, urađen je veliki broj projekata, ni jedna škola  na području Novog Grada nije ostala, a da nešto u njoj nije urađeno po pitanju poboljšanja uslova rada, od dogradnje, izgradnje, utopljavanja, popravke krovova, nabavke opreme i učila i svega onoga što prati jedan kvalitetan nastavni proces. Očekujemo da ćemo do 2020. godine imati prvu općinu u BiH, koja je postala Općinom po mjeri djeteta“, izjavila je Salman.

Također je kazala da ova lokalna zajednica pridaje važnosti i projektima socijalne zaštite, brige o majkama, porodiljama, poboljšanju standarda učenika dodjelom stipendija i nizom drugih projekata kojima nastoji poboljšati kvalitet življenja u ovoj lokalnoj zajednici.

U ime domaćina prisutne je pozdravio Tajib Delalić, pomoćnik općinskog načelnika za boračka pitanja, rad, soijalna pitanja i zdravstvo. On je istakao da se aktivnosti oko realizacije projekta “Grad/Općina po mjeri djeteta” vode od 2008. godine, kada je Skupština Grada Sarajeva donijela Odluku, a gradske općine pristupile tom projektu, međutim jedina koja je pri kraju realizacije ovog projekta je Općina Novi Grad, koja je prošle godine na Općinskom vijeću usvojila Akcioni plan za djecu Općine Novi Grad za period 2018 – 2020. godina. Plan je rađen u saradnji sa Dječijim parlamentom, Udruženjem „Naša djeca“ Sarajevo, osnovnim školama i drugim institucijama koje se bave djecom.

„Dosta projekata predviđenih Planom je realizirano, poput izgradnje škole na Aneksu sa dječijim vrtićem i sportskom dvoranom, izgradnje novog objekta OŠ „Mustafa Busuladžić, sportske sale u toj školi, dječijeg vrtića u objektu ŽIŠ-a, brojnih dječijih i sportskih igrališta, a nešto posebno je Centar „Safet Zajko“ koji u svom kompleksu ima najviše sadržaja za djecu i omladinu“, rekao je Delalić, dodajući da će ova lokalna zajednica i ubudućnosti nastaviti raditi na projektima kako bi Novi Grad bio mjesto ugodnog življenja za sve stanovnike.

Akos.ba

Povezani članci

Back to top button