Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Vijesti iz zemlje > Merhametov konvoj: Slatkiši obradovali djecu u izbjegličkom centru “Salakovac”

Merhametov konvoj: Slatkiši obradovali djecu u izbjegličkom centru “Salakovac”

Konvoj humanitarne pomoći za migrante u organizaciji HO “Merhamet” MDD stigao je Izbjeglički centar “Salakovac” kod Mostara, javlja Anadolu Agency (AA).

Pomoć je prikupljena u okviru velike “Merhametove” akcije za djecu migranata pod nazivom “Dajem slatkiš za tvoj osmijeh” u razdoblju od 29. oktobra do 17. novembra u osnovnim i srednjim školama na teritoriji Federacije BiH.

Predsjednik HO “Merhamet” MDD Mensur Bektić ističe da je jako zadovoljan uključivanjem škola u ovu akciju i izraženim senzibilitetom za one kojima je pomoć potrebna.

“Prošli vikend smo bili u Bihaću, sad smo došli u Salakovac da finaliziramo prvi krug ove akcije. Želim da se zahvalim učenicima osnovnih i srednjih škola koji su dali dio slatkiša za svoje drugare da im danas bude ljepši dan”, kazao je Bektić.

Ova se akcija,  kako ističe, nastavlja i dalje.

“Na terenu smo vidjeli da za migrante treba cipela brojeva 42 i 43 za zimski period, treba i vreća za spavanje i šatora. Situacija je mnogo ozbiljnija nego što se može prezentirati”, zaključio je Bektić.

Voditelj Izbjegličkog centra “Salakovac” Edin Denjo podsjeća da su u ovome centru uz 33 priznatih izbjeglica smještena 244 migranta od kojih je više od 100 djece i da je svaka pomoć dobrodošla.

“Organizacije kao što su “Merhamet”, Crveni krst, Caritas i svi ostali pomažu da oni imaju što više normalan život. I dalje imaju tri obroka dnevno i grijanje na struju, a djeca do 16 godina su dobila obuću za ovu sezonu i sve što im je neophodno, za sada”, tvrdi Denjo.

Na tome zahvaljuje humanitarnim organizacijama s kojima ima odličnu suradnju pa se sve radi planski.

“Mi napravimo spiskove potreba i onda ove organizacije dostave ono što nam treba i što se može nabaviti”, pojašnjava Denjo.

Zalihama hrane opskrbljeni su do Nove godine, a pokrenuta je i akcija za uključivanje djece u obrazovni sistem.

“To je sada komplikovano, jer se treba oformiti komisija koja će ustanoviti njihovo stečeno znanje i uključiti prevoditelja, ali važno je da se radi na tome i vjerujem da ćemo uspjeti”, zaključio je Denjo.

Osim djeci, pomoć je uručena svim migrantima u Izbjegličkom centru “Salakovac”, a u sklopu ove akcije “Merhamet” je tokom vikenda podijelio šest kombija humanitarne pomoći migrantima i njihovoj djeci u izbjegličkim kampovima u Unsko-sanskom kantonu.

Akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top