Vijesti iz zemlje

Akademija i veče poezije posvećeni heroju odbrambeno-oslobodilačkog rata Smaji Šikalu

Povodom obilježavanja 26. godišnjice bitke za oslobađanje kote Vis na brdu Žuč i pogibije „Zlatnog ljiljana“ i dobitnika „Medalje za hrabrost“ Smaila Smaje Šikala, te pomoćnika za bezbjednost Feriza Tumbula i komandira čete Nusreta Brkića i Senada Čolića sinoć je u multimedijalnom centru Općine Novi Grad Sarajevo, uz prigodan program održana akademija i veče poezije posvećeni heroju odbrambeno-oslobodilačkog rata i pjesniku Smajilu Smaji Šikalu.

Akademiji su prisustvovali brojni zvaničnici, među kojima Sead Jusić, zamjenik ministra odbrane za politiku i planove BiH, Adem Zolj, premijer Kantona Sarajevo, te preživjeli borci, članovi porodica šehida i poginulih boraca i drugi brojni gosti.

Prisutnima su se obratili općinski načelnik Semir Efendić, zatim Sead Čardaklija, predsjednik Upravnog odbora Udruženja „Druga viteška brigada Novi Grad“, a o liku i djelu Smaje Šikala govorio je Safet Kešo, pomoćnik ratnog komandanta za moral Druge viteške brigade.

Prigodnim riječima prisutnima se također obratio i poznati bosanskohercegovački pjesnik, prozaik akademik Abdulah Sidran, te bh. glumac Izudin Bajrović, koji je recitirao stihove jedne od Samajinih pjesama iz zbirke „Moja pučina“, kao i učenici Osnovne škole „Umihana Čuvidina“. Program je upotpunjen izvedbom patriotskih pjesama ratnog orkestra Druge viteške brigade.

Rahmetli Šikalo bio je komandir vojne policije 2. motorizovane brigade Armije RBiH i jedan od prvih dobrovoljaca koji su se prijavili da brane Sarajevo tokom agresije. Prvi put je ranjen u borbama kod Elektroprivrede, a posljednji put kod Sokolja kada ga je geler pogodio u glavu, dok je pomagao ranjenom saborcu. Sedam dana poslije podlegao je povredama.

„Smajo je ranjen 1. decembra 1992. godine kada su linije na Sokolju bile popustile pred agresorskim snagama. Tada je sa četom svoje vojne policije i drugih jedinica otišao u ispomoć da se linije vrate, a nakon završene akcije pala je granata kod jedne kuće i Smajo je tada ranjen. Uvijek je u akcijama nosio šljem, ali tog dana je svoj šljem skinuo sa glave i dao ga jednom svom saborcu“, prisjetio se Čardaklija.

Načelnik Semir Efendić istakao je da Općina zajedno sa boračkim udruženjima vodi bitku protiv zaborava. „Kroz brojne projekte koje realiziramo, počev od izgradnje spomen-obilježja u svim dijelovima općine, izgradnje Doma oslobodilaca, snimanja dokumentarnih filmova i izdavanja monografija, na neki način smo postigli dosta u tome“, istakao je načelnik Efendić.

Također je kazao da je Novi Grad bio bedem u ratu, a to je i danas u borbi protiv zaborava, ali i u svim drugim bitkama i na svim poljima sa čime se naša država i narod suočavaju.

Smajo Šikalo imao je svega 25 godina kada je svoj život dao za odbranu domovine, a dokazao je da je volio svoju državu više nego sebe. Gazija poput njega i svi ostali koji su dali živote za svoju domovinu Bosnu i Hercegovinu nas obavezuju da ih nikad ne zaboravimo.

Akos.ba

Povezani članci

Back to top button