Historija i tradicijaVijesti iz zemlje

Na današnji dan 1992. godine hrabri branioci krenuli su u deblokadu Sarajeva

Na svim linijama “obruča” oko Sarajeva vodila se žestoka borba između branilaca grada Sarajeva i četničke vojske. Najžešće borbe vođene su na Poljinama, gdje je poginuo legendarni komandant sarajevske brigade “Zmaj od Bosne”, Asim Prazina - Asko.

Tačno 31. jula 1992. godine, poslije četiri mjeseca “gušenja” i strašne opsade Sarajeva i stalnih napada na građane od srpskog agresora, hrabri branioci Sarajeva krenuli su u deblokadu glavnog grada Bosne i Hercegovine.

S obzirom na to da je vojska srpskog agresora držala pod kontrolom sva okolna područja Sarajeva, te da je time bila u velikoj prednosti, zaista je bila potrebna velika hrabrost i odvažnost da se krene u deblokadu Sarajeva, pogotovo kada se uzme u obzir da građani Sarajeva nisu bili pripremljeni za rat, niti su imali naoružanje kojim bi se suprotstavili četničkoj vojsci. Ipak, kada je u pitanju patriotizam, opstanak grada, države i naroda, sarajevska omladina nije oklijevala nikada.

Na svim linijama “obruča” oko Sarajeva vodila se žestoka borba između branilaca grada Sarajeva i četničke vojske. Najžešće borbe vođene su na Poljinama, gdje je poginuo legendarni komandant sarajevske brigade “Zmaj od Bosne”, Asim Prazina – Asko, piše Historija.

akos.ba

Povezani članci

Back to top button