Uncategorized

Nahla: Modul „Kuds (Jerusalem) na svjetskoj političkoj, kulturnoj i religijskoj sceni“

U toku je upis polaznika/ca na tematski modul „Kuds (Jerusalem) na svjetskoj političkoj, kulturnoj i religijskoj sceni“. Kroz ovo putovanje Jerusalemom, prijestolnicom monoteističkih religija, vodit će nas Mirnes Kovač, novinar, politički analitičar i teolog.

Prijavite se i saznajte više o historijskom, kulturološkom, političkom i religijskom značaju prijestolnice starog svijeta i ulozi ovog grada u savremenim geopolitičkim odnosima.

Modul „Kuds (Jerusalem) na svjetskoj političkoj, kulturnoj i religijskoj sceni“  sadrži devet predavanja:

Historijski aspekt Kudsa (Jerusalema) od prethistorijskog do savremenog doba;

Kulturološki značaj Kudsa (Jerusalema) za svjetsku historiju kroz prizmu poslanstva;

Kuds (Jerusalem) u tradiciji tri monoteističke religije: judaizam, kršćanstvo i islam;

Geostrateški položaj i značaj Kudsa (Jerusalema);

Glavni politički akteri Kudsa i Palestine;

Osnivanje države Izrael 1948. godine, cionizam i ispit poštivanja ljudskih prava.

Kroz ovaj modul vodit će nas Mirnes Kovač, novinar, politički analitičar i teolog.

O značaju Jerusalema iz perspektive tri monoteističke religije – judaizma, kršćanstva i islama govorit će istaknuti teolozi i predstavnici ovih vjerskih zajednica.
Gosti predavači:
Igor Kožemjakin, hazan sarajevske sinagoge

Dubravko Turalija, pročelnik Ureda za brak i obitelj Vrhbosanske nadbiskupije

Muhamed Jusić, savjetnik reisul-uleme za odnose s medijima i glasnogovornik IZ u BiH

Trajanje modula: 20. decembar 2018 – 14. februar 2019.

Termin održavanja: četvrtak, 18.00-20.00h (s pauzom od 30 minuta)

Mjesto održavanja: multimedijalna sala CEI Nahla, Džemala Bijedića 122 

Kako se prijaviti?

Prijaviti se možete putem ONLINE FORMULARA ili na Nahlinom info desku.

Polaznici/ce plaćaju participaciju u iznosu od 50 KM po osobi za cijeli modul (posebna pogodnost: bračni parovi kurs plaćaju 80 KM). Participaciju je potrebno uplatiti najkasnije do 17. decembra 2018. godine. Po završetku kursa polaznicima/cama se izdaje certifikat.
Modul je otvoren za sve zainteresirane žene i muškarce različitih zanimanja i uvjerenja koji žele saznati više o Jerusalemu i učestvovati u kvalitetnim diskusijama koje će oplemeniti njihovu svakodnevnicu.

O voditelju modula:

Mirnes Kovač je novinar i politički analitičar iz Sarajeva. Završio je Gazi Husrev-begovu medresu i Fakultet islamskih nauka u Sarajevu, a magistrirao je međunarodne odnose na Univerzitetu Sussex u Velikoj Britaniji. Bavi se praćenjem i analizom političkih procesa u regiji Bliskog istoka i Balkana. Predavao je na SSST-u, sarajevskom univerzitetu Sarajevo School of Science and Technology. Pored prevodilačkog rada, autor je brojnih članaka i knjiga, a kao politički analitičar saradnik je Al Jazeere, Huffington Posta i drugih elektronskih i printanih medija. Član je redakcije Preporoda od 2006. godine.


Modul „Kuds (Jerusalem) na svjetskoj političkoj, kulturnoj i religijskoj sceni” dio je ciklusa tematskih modula koje od 2014. godine Centar za edukaciju i istraživanje “Nahla” realizira s ciljem da omogući stjecanje kvalitetnog znanja iz različitih disciplina širokom krugu ljudi, uz svesrdnu pomoć renomiranih stručnjaka iz ovih oblasti.

Povezani članci

Back to top button