Vi ste ovdje
Home > Kultura i tradicija > Književni kutak > Predstavljena knjiga prof. Fikreta Karčića “Pravno-historijske studije”

Predstavljena knjiga prof. Fikreta Karčića “Pravno-historijske studije”

Knjiga „Pravno-historijske studije“ prof. Fikreta Karčića predstavljena je sinoć u Sarajevu u Gazi Husrev-begovoj biblioteci.

Pravna historija je glavno područje Karčićevog interesovanja u tekstovima i istraživačkim bilješkama objavljenim u naučnim i stručnim časopisima u periodu 2004.-2015. godina. Upravo ti njegovi tekstovi i naučnom dubinom potkrijepljena promišljanja su u koricama predstavljene knjige, a po riječima promotorke dr. Jasne Bakšić-Muftić, pod skromnim, „mrtvim“, „ohlađenim“ njenim naslovom, krije se vrijedno, živo, izazovno štivo.

Autor se na tu konstataciju promotorke „opravdao“ riječima da je djelo prvobitno želio nasloviti življe, jednim citatom iz njenog sadržaja, ali pošto su mu sugerirali da citati u naslovu ove vrste štiva nisu običaj, opredijelio se za naziv pod kojim je i štampana. U svakom slučaju bolje je da je naslov „mrtav“, a sadržaj izazovan i živ nego da je obrnuto, „pravdao“ se.

Jasna Bakšić-Muftić biranim je riječima preporučila čitaocima sadržaj rekavši da je izuzetan i dinamičan te da prati kontinuitet pravne kulture i drastičnu promjenu pravnih sistema u Bosni od početka modernizacije na Balkanu do savremenog doba.

Autor se bavi Bosnom i Hercegovinom unutar Balkana te u moru zanimljivosti, donosi i tekst kako Bošnjaci poimaju Evropu kao „drugog“ za razliku od sadašnjeg naučenog percepiranja sebe kao „drugog“ u odnosu na Evropu.

Dr. Safet Bandžović, također jedan od promotora, zaključio je da prof. Karčić pripada onom dijelu akademske zajednice što Bosnu posmatra kroz kontekst da društveni procesi prevazilaze lokalne i regionalne granice.

Da bismo shvatili Bosnu, moramo shvatiti okruženje, rekao je Bandžović.

Karčićeva knjiga izašla je krajem prošle godine u izdanju Centra za napredne studije, a on je sinoć najavio da planira i djelo s prikazima i kraćih eseja koje je objavljivao u listu „Oslobođenje“.

bir.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top
PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com