Književni kutakU Fokusu

Irena Praskač – Salčin: Svako životno doba donosi nove načine shvatanja pročitanog

Čitanje podstiče mozak da se razvija i brže radi, također ima uticaj i na mentalne sposobnosti, raspoloženje, osjećanja i pomaže u podizanju samopouzdanja. Poznato je da svi pisci čitaju mnogo i neprestano, jer na taj način održavaju svoj um britkim i proširuju vokabular. Prema naučnim istraživanjima koja su sprovedena na Univerzitetu u Emoriju utvrđeno je da osoba čitanjem nove knjige postaje pametnija. Nakon pročitane knjige mozak narednih nekoliko dana analizira nove podatke i pruža mjerljive promjene u radu i funkcionisanju mozga. Naučnici tvrde da se čitanjem ubrzava rad mozga te povećava kapacitet za spoznaju i pohranu novih informacija.

Preporuka naslova za pročitati

U razgovoru sa v. asst. mr. sc. Irenom Praskač – Salčin, koja predaje na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu na Odsjeku za komunikologiju i žurnalistiku, izdvojili smo par naslova koje preporučujemo čitateljima portala Akos.ba kao obavezno štivo.

„Kada su u pitanju književni klasici uvijek se rado vratim (nekima čak i nakon 20 godina) Hermanu Heseu i njegovoj Igri staklenih perliKamiju (Stranac).

Sasvim drugačiju percepciju u različitim periodima života pružila su mi dva naslova u dva čitanja sa različitom vremenskom distancom. To su Dostojevski i njegov Zločin i kazna te Krležini Glembajevi.

Posebnu impresiju na moj život ostavila je Selimovićeva Tvrđava te naslov Voda nešto nosi, Lajoša Zilahija.

Danas, uživam uz Miljenka Jergovića i Vedranu Rudan te poeziju Jesenjina i Vesne Parun.“

Knjige mogu imati uticaj na vaš život i karijeru. Mogu vam pomoći ne samo u odabiru profesije, nego  i  u usavršavanju iz neke oblasti. Čitanjem se može postati bolji pisac, govornik, umjetnik, pa čak i dobiti podsticaj za bolje obavljanje nekog drugog posla.

Irena navodi da je knjiga Knjižarev trag, Johna Dunninga, na jednoj životnoj prekretnici imala dosta uticaja na njen odabir profesije.

„Svako životno doba donosi nove načine poimanja i shvatanja pročitanog pa čak i stvara posebne emocije koje mogu biti sasvim suprotne u odnosu na isti tekst i upravo zbog toga su knjige nezamjenjive. Čitajući ih mi možemo sagledati u potpunosti koliko sazrijevamo i kako te na koji način se mijenjamo  i izgrađujemo kao ličnosti.

Danas, majčinstvo mi je omogućilo da uživam uz Malog princa (po ko zna koji put). Mislim da danas čitajući svojoj djeci mi ne stvaramo samo naviku čitanja i ljubav prema knjizi. To su naši posebni trenuci bez mobitela, tableta, tv -a i svih modernih tehnologija“, izjavila je Irena Praskač – Salčin za Akos.ba.

Za Akos.ba piše: Adela Kukić

Adela Kukić, studentica Komunikologije na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Sarajevu, je polaznica edukacije na portalu Akos.ba za saradnike/dopisnike.

Povezani članci

Back to top button