Vi ste ovdje
Home > Ekonomija > Liderstvo i menadžment > Pokušajte: Kako da kažete ‘ne’ bez osjećanja krivice

Pokušajte: Kako da kažete ‘ne’ bez osjećanja krivice

Tokom mojih putovanja i sastanaka u životu upoznao sam mnogo ljudi koji nisu znali reći NE .. jer ih je previše bilo stid da kažu NE. Čak i ukoliko je to bilo štetno po njih, oni ne bi rekli NE jer su se brinuli o tome šta će druga osoba misliti. Pogledajmo to drugačije, ponekad kada kažemo drugima Da, u stvarnosti, mi kažemo NE sebi, ili našim porodicama, ili stvarima koje su nam najvažnije. To je ono što je bolno.
Naravno, postoji vrijeme kada je potrebno da se natjeramo i kažemo DA, ali za sada ćemo se usmjeriti na blagu umjetnost da kažemo NE a da ne osjećamo krivicu.

1. Kažite NE … i nemojte pokušavati da pravdate zašto.

Pravdanje je kada nekome kažete NE, a onda počinjete da objašnjavate i opravdavate zašto. “Žao mi je, ne mogu jer sam zauzet tog vikenda”

Kada pronađete izgovor, sve što će druga strana misliti jeste da ukoliko svoj zahtjev pomjere na drugi dan sve će biti u redu- što nije slučaj.
Kada se pravdate, vi podliježete odgovoru poput: “OK, a šta je onda s narednim vikendom?” Onda ćete morati da lažete i smišljate neke druge izgovore, itd.
Mislite da ste ljubazni, ali zapravo, žao mi je što to kažem, vi ste neiskreni i obmanjujući.
Naučite da kažete: “Žao mi je, ali ja to ne mogu uraditi. Ali, dovit ću da uspije”. I gotova stvar.
Obratite pažnju da nema opravdanja i da ne pozivate drugu osobu da ospori vaš izgovor, jer niste ni ponudili nikakav izgovor.

2. Napravite svoj raspored prije nego što vam ga naprave

Kada sam pokrenuo El-Magrib institut, jedan od motiva bio je da sam bio umoran od govorenja NE, ili što su moj raspored pravile slučajne osobe širom zemlje. Želio sam da budem u stanju da kažem NE svim ovim pozivima jer sam planirao nešto korisnije za moje vrijeme i druge.
Ispunite svoje dane i vikende događajima kojima želite da prisustvujete, hobijima kojima želite da se bavite, ljudima sa kojima želite provesti vrijeme i predavanjima koja želite pohađati. Tako da slijedeći put kadA nešto traže od vas, moći ćete lagano da kažete NE jer ste već opravdano zauzeti.

3. Budite iskreni i zatražite halal zbog toga što ste rekli NE

Kada dođe do NE, mi uvijek pomislimo da su naše jedine opcije:
a) lagati i izmisliti izgovor
b) bolno reći NE
A kako bi bilo da kažete NE, ali da tražite od njih halala.
“Halali mi, ali ti ne mogu pomoći”
“Znam da sam rekao da ću doći svake sedmice, ali trenutno imam previše obaveza, i moram ti tražiti halala. Ne mogu više dolaziti sedmično”.
Kada dođete do položaja poniznosti, kazati Ne je puno lakše.
Pokušao sam to i toliko je oslobađajuće iskreno zatražiti halala zbog toga što odbijate. Ne morate igrati ovu glupu igru lažnih i psihički iscrpljujućih opravdanja.
I na kraju, nemojte reći DA samo zbog toga što ne znate kako da kažete NE.

 Napisao: Muhammed eš-Šerif

Prijevod i obrada: IslamBosna.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top