Vi ste ovdje
Home > Obrazovanje i odgoj > Nauka i tehnologija > Šta raditi kada se suočite sa emocionalnim izazovima?

Šta raditi kada se suočite sa emocionalnim izazovima?

 Suočavamo se sa mnogim izazovima tokom našeg života. Većina prepreka i teškoća u našem životu podstiču naše emocije i ponekad se osećamo da nismo u stanju da sve to podnesemo. Kao muslimani, znamo da je ovaj život samo test i da ćemo biti nagrađeni za naše strpljenje tokom teškoća u ovom životu.

Evo pet savjeta kako se nositi sa emocionalnim izazovima:

1.Posvetite se Allahu
Svaki put kada se suočavamo sa brigama, teškoćama, izazovima, ili drugim mukama u našem životu, trebamo se okrenuti Allahu. Prizivajte Ga u svojim namazima (molitvama) i zamolite Allaha da vam pomogne da prevaziđete svoje brige. Samo Allah vam može oduzeti teškoće, tako da treba da samo od njega tražite pomoć. Okretanje ka Allahu može olakšati vaše srce i dati vam osjećaj mirnoće.

2. Zamijenite misli o gubitku sa osećajem zahvalnosti
Kada prolazimo kroz neki oblik teškoća, to je često zbog gubitka nekoga ili zbog neke materijalne stvari. Može nam biti teško kada izgubimo nešto što nam je drago ili je značajno u našim životima. U ovim vremenima, trebamo zamijeniti misli o onome šta smo izgubili i fokusirati se na blagodati od Allaha koje imamo u našem životu. Kada nas pogode nedaće, često izgubimo fokus i preusmjerimo našu pažnju samo na ono što nemamo ili što smo izgubili. Promijenite svoj način razmišljanja.

3. Odgovorite sa strpljenjem
Vjernik bi trebao ostati uvijek strpljiv i suočiti se sa svim nedaćama sa saburom. Allah će ga nagraditi zbog toga.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

4. Čuvajte svoje namaze
Mnogi ljudi koji imaju emocionalne borbe zanemaruju namaz. Uvijek treba da vodite računa o svom namazu jer kroz namaz možete pronaći svoje olakšanje.
5. Neka vas Kur’an vodi
Koristite Kur’an kako biste pronašli odgovore na vaše probleme. Otkrijte blaga Kur’ana i uronite u znanje koje vam može omogućiti da se lakše nosite sa emocionalnim izazovima u vašem životu.

Izvor: iiph.com
Za Akos.ba preveo: Jasmin Mujakić

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top