Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Vijesti iz zemlje > Počeo BHOI C++ zimski kamp mladih informatičara iz petnaest gradova BiH

Počeo BHOI C++ zimski kamp mladih informatičara iz petnaest gradova BiH

U ponedjeljak je započela prva smjena četvrtog BHOI C++ zimskog kampa mladih informatičara. Kampu prisustvuje pedeset učenika srednjih škola iz petnaest gradova s područja cijele Bosne i Hercegovine. U narednih pet dana, neki od njih će praviti svoje prve korake u programiranju, a drugi nadograđivati i testirati svoje znanje kroz izuzetno napredne oblasti programiranja i algoritamskog rješavanja problema.

Pored svakodnevnih predavanja i vježbi, učesnici kampa će imati priliku da čuju prezentacije nekih od vodećih IT kompanija u Bosni i Hercegovini, a u petak, zadnji dan kampa će biti održano takmičenje na kojem će svako od njih demonstrirati svoje znanje, kreativnost i vještine.

Organizator kampa je udruženje “Bosanskohercegovačka olimpijada iz informatike – BHOI”, jedan od najstarijih promotora informatičke pismenosti među učenicima osnovnih i srednjih škola u Bosni i Hercegovini. BHOI, pored sličnih kampova, svake godine organizira državna takmičenja za učenike osnovnih i srednjih škola, prateća online takmičenja, radionice, pripreme, ali i odlaske na najelitnija međunarodna takmičenja, na kojima predstavnici Bosne i Hercegovine vrlo često ostvaruju veoma značajne rezultate.

“Zadovoljstvo nam je okupiti mlade ljude s prostora cijele Bosne i Hercegovine i omogućiti im transfer vrlo kvalitetnog znanja koje može biti itekako korisno ne samo tokom njihovog školovanja, nego i u profesionalnoj karijeri. Kampovi koje organiziramo su postali tradicija i vrlo nam je drago što broj zainteresiranih učenika iz godine u godinu raste. Želimo da se zahvalimo domaćinima kampa, fondaciji ‘Izvor nade0 i Internacionalnom univerzitetu u Sarajevu, koji su prepoznali kvalitet ovih mladih ljudi i važnost ulaganja u njihovo znanje, te su nesebično odlučili da podrže realizaciju.”

Druga smjena kampa počinje narednog ponedjeljka, 1. februara 2016. godine, a prijave su moguće na http://www.kamp.bhoi.net, najkasnije do subote, 30. januara.

akta.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top