KulinarstvoU Fokusu

Riblji fileti u jogurt sosu

Priprema: 10 min

Kuhanje :15 – 18 min

Serviranja: 4 porcije

Sastojci:

1 kašika kima u zrnu

1 kašika korijandera u zrnu

2 kašike mljevene paprike

1 kašika šećera

1/2 kašičice morske soli

1 kašičica bibera

1g cimeta

1g mljevene paprike ljute (po želji)

1 češanj bijelog luka, zgnječenog

2 kašičice svježeg đumbira, narendanog

prstohvat šafrana

200g fileta bakalara ili oslića

Priprema:

U maloj tavi na srednje jakoj temperaturi propržite kim i korijander, oko 3 minute. Sklonite sa strane i ostavite da se hladi. Nakon toga ih sameljite u mlinu za kafu ili mlinu za začine.

U maloj zdjeli pomiješajte samljeveni kim, korijander, mljevenu papriku, šećer, so, biber, kurkumu, cimet i mljevenu ljutu papriku (po želji). U sve to dodajte  jogurt, a zatim bijeli luk, đumbir i šafran.

U vatrostalnoj zdjeli rasporedite riblje filete i svaki komad pospite ovim miksom Dukat jogurta i začina. Ostavite u frižideru minimum 1 sat, da riba upije sos. Zagrijte rernu na 220°C. Pecite nepokriveno, 12 – 15 minuta.

akos.ba

Povezani članci