Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Vijesti iz zemlje > Počela škola planinarenja za učenike novogradskih škola: Na Igmanu boravilo 425 učenika

Počela škola planinarenja za učenike novogradskih škola: Na Igmanu boravilo 425 učenika

Općina Novi Grad Sarajevo u saradnji sa Planinarskim sportskim društvom „Zlatni ljiljan“ realizira školu planinarenja za učenike od sedmog razreda osnovne do drugog razreda srednje škole.

Tim povodom, delegacija Općine Novi Grad Sarajevo predvođena načelnikom Semirom Efendićem posjetila je, u subotu 1. aprila, mlade planinare – učenike novogradskih škola koji su boravili  na Igmanu, na lokaciji Prašuma – Ravna vala – Veliko polje.

Tom prilikom planinarske družine su savladale manje zahtjevnu stazu u dužini od 8,2 kilometra, nakon čega su uživali u druženju igrajući odbojku, nogomet, slick line i ekipno potezanje konopa.

Izlet je okupio 425 učenika članova planinarskih družina iz 13 osnovnih škola i Srednje elektrotehničke škole, 75 planinara iz PSD “Zlatni ljiljan” koji su svojim iskustvom i znanjem doprinijeli da ovaj prvi izlet mladim planinarima ostane u sjećanju kao zanimljivo iskustvo i lijepo druženje.

„Primarna ciljna grupa ovih aktivnosti su učenici novogradskih škola od VII razreda osnovne škole do II razreda srednje škole, a sekundarna ciljna grupa su nastavnici, zainteresirano radno osoblje osnovnih škola, roditelji i građani“, rekao je Sado Šatrović projekt menadžer  PSD „Zlatni ljiljan“.

Projekat “Planinarska družina-edukacija kroz planinarsku školu” je aktivnost kojom se nastoji uticati na podizanje svijesti o potrebi čuvanja zdrave životne sredine i značaju boravka na čistom planinskom zraku, te na inovativan način pobuditi i ojačati svijest o okolišu kroz afirmaciju planinarstva, kao i razvijanje potrebe za ovom vrstom sporta i rekreacije. Projekat će obuhvatiti edukativne, sportsko-rekreacione, sociološke i kulturno-zabavne aktivnosti.

Planinarenju na Igmanu prethodila je implementacija prve faze projekta u sklopu koje su formirane planinarske družine u školama, a održano je i osamnaest lekcija kabinetske nastave iz oblasti planinarenja.

Nastava je održana u 13 osnovnih novogradskih škola i Srednjoj elektrotehničkoj školi.

Provođenjem projekta škole planinarenja omogućit će se djeci boravak na planinskom zraku, a uz to će djeca imati priliku na poseban način osjetiti prirodne ljepote i sve ono pozitivno što imaju naše planine.

Fotogaleriju možete pogledati ovdje.

Akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top