Moja putovanja

Čvrsnica: Posjetite krov Hercegovine

Planina Čvrsnica, omiljeno je odredište planinara iz cijele Bosne i Hercegovine. U organizaciji Udruženja „Avantur“ iz Sarajeva, krajem maja, posjetilo ju je 47 izletnika i uvjerili su se zašto je baš ona pravi dragulj među bh. planinama.

U svojim njedrima, na svojim proplancima, pašnjacima, visovima, stijenama krije mnoga blaga. Ipak, na prvi pomen Čvrsnice, većina ljubitelja prirode prvo će pomisliti na njeni svojevrsni simbol, nadaleko poznata i čuvena Hajdučka vrata. Riječ je o prirodnom fenomenu neopisive ljepote i smatra se kako su dobila ime jer su nekada kroz njih prolazili samo hajduci.

Čvrsnica se nalazi u južnom dijelu Bosne i Hercegovine i jedna je od najviših planina u Bosni i Hercegovini a njen najviši vrh je Pločno (2228 m.n.v). Kako je ovo ujedno i najaviši vrh u Hercegovini, tako Čvrsnica dobi još jedno ime – Krov Hercegovine. Omeđena je rijekama Neretvom, Doljankom i Drežankom koje su nakon stoljeća grljenja njenih padina napravile jedinstvene kanjone neobičnih prirodnih ljepota.

Čvrsnica se nerijetko u nekim pisanim tragovima spominje kao utočište određenim vojnim jedinicama hrvatske vojske koje su se zadržavale u tim vrletima kada bi se rat službeno i završio. Njene vrleti, nepristupačni tereni, zbog toga su uvijek bili idealno mjesto za skrivanje i hajduka ali i drugih koji su trebali naći skrovište i utočište.

Kako su i sama Hajdučka vrata smještena na 2000 m/nv, neophodno je pomenuti kako bi se stiglo na to mjesto odakle se pružaju nevjerovatni pogledi na Veliki Kuk, Mezića stijenu, Pestibrdo, Čabulju, Prenj… posjetioci moraju imati dobru kondiciju i veliku volju.

Planinari koji dolaze do Hajdučkih vrata, obavezo posjete i prelijepo jezerce Crvenjak pored kojeg u vrijeme vegetacije nalaze se brojne biljne vrste, a pjev ptica je očaravajući.

Na Čvrsnici se nalazi i drugi najdublji kanjon u Evropi, kanjona Dive Grabovice, kao i najveće stijene na Balkanu, Velikog kuka, koja je visoka preko 1000 m. Iznad kanjona proteže se Strmenica, padina pretežno alpskih livada i borova a koja je ime dobila po velikoj strmini kojom vijugaju serpentine koje su stoljećima pohodili lovci i planinari, kao i kraljevi tokom vladavine Austro-ugarske monarhije.

Nerijetko ćete na Čvrsnici osim planinara zateći i dobre poznavaoce bilja koji tragaju za netaknutom prirodom i osunčanim hercegovačkim ljekovitim travama. Svaki od njih savjetuje prolaznike i planinare da uberu poneku travku i pospješe svoje zdravlje.

Naravno, nezaobilazno je da vas upute na biljku drobaru, u narodu poznatu kao hajdučka trava, stolisnik, kunica, sporiš… koja je prijeki lijek ublažavanje bola i vidanje rana. Osim toga korisna je za liječenje raznih bolesti kao što su želudačni problemi, nadimanje, otežano varenje i manjak apetita.

Čvrsnica je i dom za medvjeđe uho (Arctosthylos uva-ursi) poznato i kao uva, ali i za srčanik (Gentiana lutea), najpopularniju ljekovitu vrstu planinskih područja koji, između ostalog, otklanja slabokrvnost i bljedoću, srčane i živčane slabosti, pospješuje stvaranje želučanog soka, pomaže kod slabog pražnjenja želuca…

Ona je dom i za brojne druge endemske i ljekovite biljne vrste, gljive, i druge blagodati koje je nemoguće sve pobrojati. Čvrsnicu je nemoguće i obići za nekoliko dana, pa će mnogi poštovaoci ove ljepotice reći kako kako je nemoguće otkriti sve njene čari čak za cijeloga života.

Na njoj se nalazi svo blago visokih planina, bogata flora, fauna, nenadmašni vidikovci i mjesta privlačna izletnicima, planinarima, sportistima, alpinistima…

Nas je privukla svojim Hajdučikim vratima te smo uživali u nevjerovatnom spoju prirode, pejzaža, vidika i pozitivnih izletnika.

Za akos.ba: A. Hodžić

Akos.ba i www.realavantur.ba

 

Povezani članci

Back to top button