Rekreacija

Ovaj tekst će vam pomoći da pobjedite izgovore od vježbanja

Čuli smo sve izgovore kako bi se preskočilo vježbanje (neke smo i mi iskoristili) i napravili smo popis – ponižavajući, neizbježan i razumljiv.

23Prvo, opravdani razlozi. Našli smo četiri: imate strašne upale mišića, bolesni, iscrpljeni i povrijeđeni. To je to, a što se tiče ostalih, slušajte. Naša lista jednostavnih načina kako da prevladate razloge za nevježbanje će vam pomoći da izgradite čvrsto tijelo bez da preokrenete svoj život – napokon možete maknuti “gubljenje sala na trbuhu” sa liste stvari koje želite napraviti.

Izgleda da će padati kiša
Vaša kućna teretana – utezi koji stoje i sprava za zgibove čine ostanak u kući mogućom opcijom. Možete začiniti svoj kućni kardio preskakanjem užeta ili trčanjem po stepenicama. Zavežite krajeve gumene trake za vježbanje za okvir od vrata, stavite ručnik preko prsa, okrenite se od vrata i zategnite gumu preko prsa (preko ručnika) i trčite na mjestu.

Nemam vremena
Kombinirajte stvari koje i inače radite – radite, dišite – vježbajte. Ugovorite sastanke između kojih džogirate ili hodate, igrajte tenis sa partnerom ili otiđite u porodičnu šetnju prirodom.

Moja omiljena emisija je na televiziji dok sam u teretani
Instalirajte snimalicu zatim sebi recite da ćete odraditi samo pola uobičajenog treninga. To neće djelovati nesavladivo i na kraju ćete odraditi cijeli trening.

Teretane su skupe
Januar je mjesec grupnih popusta, besplatnih pokusnih perioda i mjesec pregovaranja naknada. Mislite da nemate novaca? Uštedite više stotina KM godišnje ako se prebacite sa kahve s mlijekom na zeleni čaj.

Moja teretana ne valja
Pronađite drugu! Promjena teretane je prilika da poboljšate svoje vježbanje.

Vježbanje mi je dosadno
Preokrenite ga! Ako uvijek radite povlačenje na lat spravi sa stražnjim hvatom prebacite se na prednji. Napravite obrnuti hvat na benču, i sl. Radite čučnjeve, čučnjeve u iskoraku i podizanje utega sa dlanovima okrenutim prema dolje. Odbrojavajte unatrag također, kao polijetanje: 5, 4, 3, 2, 1, gotovo!

Nikad ne vidim rezultate
Možda ne gledate na prava mjesta. Mjerite struk, pritisak i težinu, zapisujte ih. Zatim mjerite opet nakon sedmicu ili dva. Slavite i najmanji znak pomaka. Mišići se pojavljuju kada se mast topi.

Četiri sedmice su prošle i nema promjene
Vidjeli vi rezultate ili ne, jačate zglobove i vezivno tkivo što znači da postavljate temelje za budući rast mišića. Vaša dijeta, stres, navike u spavanju i ostali faktori osim vježbanja mogu vas usporavati – zato ne odustajte.

Nemam energije
Jedite. Trebate gorivo. Aktivni ljudi trebaju 1 000 kalorija više od onih koji se ne kreću.

Moje tijelo treba vremena da se oporavi
Nakon 72 sata odmora, nazadujete. ‘Dajete li sebi vremena da se oporavite? Nije sve u vremenu. Mix L-glutamina u vašem shakeu koji popijete nakon treninga i konzumiranje dijetne prehrane zasićene omega 3 masnim kiselinama, mogu pomoći u rekonstrukciji stanica i uklanjanju problema u metabolizmu kako bi se brže oporavio.

Uvijek se povrijedim
Ovo se događa kada pojačavate svoj trening. Fokusirajte se na to da gubite kilogram po kilogram ili pojačavate svoje utege periodično za 2,5 kg. Ako ste naviknuli vježbati 20 minuta na pokretnoj traci, nemojte pokušavati trčati dva sata na otvorenom. Ako u benču dižete 50 kg nemojte skočiti na 90. Umjesto toga, mala povećanja težine u vježbanju, fokusiranje na izvedbu osiguravaju vam izbjegavanje ozljeda.

Moji laktovi/potkoljenice/mali prst bole
Bol je siguran znak da nešto nije u redu sa vašim izborom vježbi. Ove godine ne izolirajte posebno dijelove tijela, vaši mišići bi trebali raditi kao ekipa. Ako vas bole ramena sedmicu dana nakon što ste radili bočna dizanja, prestanite ih raditi. Nađite varijaciju koja vam ne uzrokuje bol.

Ne želim izgledati glupo
Pristupite novim spravama s entuzijazmom. To je dobar put da proširite svoj fitnes spektar. Čitajte plakate, pitajte trenera za pomoć i pokušajte. Nitko ne gleda. Svi toliko misle na sebe da ne obraćaju pažnju na vas.

Dosadno mi je opet
Organizirajte treninge za jedan ili dva sedmice, kaže Peterson. Recimo da radite zgibove i nožni pregib u jednom treningu, a u drugom potisak na klupi, čučnjeve i zgibove. Pokušajte vježbati antagonistički i suprostavljene grupe mišića, naprimjer leđa i prsa. Možete i zamijeniti gornji i donji dio tijela u rutini kada vježbate i miješati vježbe za gornji i donji dio tijela. Vježbajte cijelo tijelo nekoliko puta na sedmično.

Moje tijelo ne može to večeras
Lahko je okriviti druge. Ako ste ozbiljni u namjeri da trenirate, razmišljajte o tome kao o poslu. Ako s vama vježba neko ko konstantno kasni i ima loš performans, što ćete napraviti? Dati mu otkaz!

Mrzim vježbati sam
Idite u teretanu u isto vrijeme, isti dan. Pozdravljajte ljude, pronaći ćete one koji imaju raspored kao vi.

Moje smjene su preduge
Idite ravno s posla u teretanu dvaput sedmično i vježbajte kod kuće ostale dane. Pogledajte 7-minutni trening koji možete odraditi dok gledate TV, piše portal emuskarac.

Akos.ba

Povezani članci

Back to top button