Vi ste ovdje
Home > U Fokusu > Održan skup podrške Tariku Ramadanu u Sarajevu

Održan skup podrške Tariku Ramadanu u Sarajevu

Danas je ispred ambasade Republike Francuske u 12:00 održan skup podrške Tariku Ramadanu.

Piše: Voloder Sanadin

Međunarodni dan akcije pred ambasadama Republike Francuske u znak osude nepravednog tretmana prema profesoru Tariku Ramadanu održan je 17. jula 2018. godine širom svijeta, a sa ciljem izražavanja zgroženosti prema načinu na koji francuska vlada tretira slučaj profesora Tarika Ramadana.
Akciju organizira koalicija pod nazivom “Pravičan postupak za Tarika Ramadana” kao odgovor na uskraćivanje i kršenje njegovih osnovnih ljudskih prava u postupku koji je visoko ispolitiziran.

Brojne zemlje priključile su se ovoj akciji uključujući UK, Kanadu, Belgiju, SAD, Brazil, Niger, Maroko, Senegal, Mali, Njemačka, Italija, Mauricijus, Šri Lanka, Bosna i Hercegovine i druge.

Amina Šljivo Bećić koordinatorica Inicijative Free Tariq Ramadan za Balkan je prisutne na skupu informisala o svjetskom danu podrške profesoru Tariku Ramadanu.

Inicijativa Free Tariq Ramadan – Balkan je pripremila i pismo ambasadoru, kao i proglas učenjaka diljem svijeta, te su isprintali i preko 150.000 sakupljenih potpisa građana cijelog svijeta. Predstavnica grupe je uručila ove dokumente, te je nakon insistiranja izašao i prvi sekretar ambasade Armel T'kint De Roodenbeke koji je saslušao zahtjeve grupe i obećao da će prenijeti ambasadoru.

“Na mail u kojem se grupa očitovala o ovom slučaju, najavila skup i tražila sastanak, niko nije odgovorio iz Ambasade”, izjavila je za portal Akos.ba Amina Šljivo Bećić koordinatorica Inicijative Free Tariq Ramadan za Balkan.

Među okupljenim ispred ambasade bio je i Fahrudin Sinanović, publicista i novinar iz Kalesije.

“Ne znam da li će ovo naše protestno okupljanje imati efekta i da li će pomoći Tariku Ramadanu, ali naše je bilo da dignemo svoj glas, da ukažemo na nepravdu koja se čini prema ovom intelektualcu. Na ovome ne treba stati, treba protestirati sve dok Tarik ne bude oslobođen. Žao mi je što nas nije bilo više ovdje. Barem bi mi Bošnjaci trebali imati više sluha za ovakve stvari”, izjavio je Fahrudin Sinanović za portal Akos.ba.

Ispred ambasade Republike Turske tekst 15 stvari koje je potrebno znati o slučaju profesora Tarika Ramadana pročitala je Adla Mulić, studentica Fakulteta islamskih nauka.

 1. Profesor Tarik Ramadan se već 5 mjeseci nalazi u preventivnom pritvoru u francuskom zatvoru u Parizu.
 2. 20-tog oktobra 2017. Henda Ayari podnijela je tužbu protiv profesora Tarika Ramadana tužilaštvu u Rouenu. Iz nepoznatih razloga (koje vladavina prava ne podrazumijeva) taj slučaj proslijeđen je u tužilaštvo u Parizu.
 3. Postoje broje nedosljednosti i kontradikcije u izjavama podnositeljica prijava koje sud nije uzeo u obzir.
 4. Prva tužiteljica Henda Ayari navodno je tokom istrage dala potpuno krive informacije o datumu i mjestu navodno počinjenog silovanja da bi ih naknadno potpuno promijenila.
 5. Druga tužiteljica militantna je aktivistkinja krajnje desnice Paule-Emma A ili “Christelle” koje je priznala da je napravila lažne email račune na ime profesora Tarika Ramadana s namjerom da diskreditira njegov ugled.
 6. Treća tužiteljica Mounia (Marie) priznala je da je njena motivacija za podnošenje prijave novac.
 7. Tužiteljice nemaju nikakvih dokaza kojima bi potkrijepile svoje navode.
 8. Cjelokupna istraga provodi se isključivo protiv optuženog i to na brutalan način.
 9. Odbijanje da mu se obezbijedi pravičan proces konstantno je prisutno. Profesor Tarik Ramadan nema pristupa svom dosjeu i nema pravo da prima poštu dok je u zatvoru.
 10. Profesoru Tariku Ramadanu je odbijen zahtjev za kauciju iako je slučaj još uvijek u preliminarnoj istražnoj fazi.
 11. Predsjedavajuće sudije odbili su prijedlog pravnog tima profesora Tarika Ramadana da mu se oduzme švicarski pasoš, da mu se dodijeli kućni pritvor sa električnim uređajem za monitoring te da se redovno javlja policiji.
 12. Prvih 45 dana profesoru Ramadanu su bile zabranjene posjete porodice kao i telefonski pozivi a ponekad čak ni njegov advokat nije tačno znao šta se s njim dešava.
 13. Novinari u Francuskoj postavili su se u ulogu vrhovnog sudije osuđujući profesora Tarika Ramadana na osnovu stvarnih, pretpostavljenih ili djelomičnih informacija koje su procurile u javnost.
 14. Niti jedna druga visoko profilirana osoba koja je bila optužena za silovanje nikada nije bila stavljena u preventivni pritvor uključujući i dvojcu ministara iz vlade predsjednika Macrona, Gérarda Darmanina i Nicolasa Hulota.
 15. Od njegovog privođenja zdravlje profesora Tarika Ramadana se rapidno pogoršalo. Profesor Ramadan boluje od multiple skleroze za koju nije dobio adekvatan tretman.

Organizatori su ranije u saopćenju javnost obavjestili da “ovim putem također želimo podsjetiti državu koja promovira neotuđivost ljudskih prava i jednakosti na važnost poštovanja principa koji bi morali osiguravati integritet francuskog pravosuđa.”

Peticija FreeTariqRamadan na Change.org koju je potpisalo više od 153.000 osoba bit će predata ambasadama zajedno sa globalnim proglasom kojim se poziva na pravičan postupak u slučaju profesora Tarika Ramadana koji su potpisali stotine novinara/ki, političara/ki i članova/ica akademske zajednice.

“Prozivamo francusku vladu za ovaj slučaj koji očito iznevjerava osnovne postulate francuskog pravosuđa i izražavamo duboku zabrinutost zbog nehumanog tretmana kojem je izložen profesor Tarik Ramadan od strane francuskog pravosudnog sistema.”

Zagovornici/ce „Pravičnog postupka za Tarika Ramadana“ (Defenders of Due Process for Tariq Ramadan – DDPTR) predstavljaju međunarodnu koaliciju koja zahtijeva puno poštovanje pravosudnih normi i procedura u slučaju profesora Tarika Ramadana.

Akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top