Vi ste ovdje
Home > Kultura i tradicija > Književni kutak > Iz štampe izašla “Ilustrovana sufara – Bukvar arapske abecede” autorice Sanele Vukić

Iz štampe izašla “Ilustrovana sufara – Bukvar arapske abecede” autorice Sanele Vukić

Knjiga “Ilustrovana sufara – Bukvar arapske abecede” autorice Sanele Vukić izašla je nedavno iz štampe u izdanju Medžlisa Islamske zajednice u Baru, Crna Gora. To je ujedno i prvo izdanje ovog Medžlisa.

“Ilustrovana sufara – Bukvar arapske abecede” je bukvar gdje su kroz priču o Insanu Elifu objedinjena 28 harfa, ilustrovana slova arapske abecede. Svako slovo “oživjelo” je kroz određeni predmet, oblik, što u mnogome olakšava djeci pri savladavanju harfova, za njih velika nepoznanica.
Autorica Sanela Vukić je zaposlena u Islamskom centru u Baru kao muallima i bibliotekarka.

“Kroz dugogodišnji rad sa djecom shvatila sam da itekako treba djeci približiti harfove kroz njima poznate pojmove. Osim učenja harfova, kroz priču o Insanu Elifu, učenici, mekteblije, (mada je velika olakšica i za odrasle), uče o vrijednosti porodice, dogovaranju unutar nje, poštovanju roditelja… Bukvar obuhvata i zanimljivosti o određenom pojmu koji ilustrovani harf predstavlja.” – kaže za Akos.ba autorica Vukić.

Recezenti izdanja su mr. Muidin ef Milaimi, glavni imam Islamske zajednice u Baru i Rahman ef. Kačar, pomoćnik Reisa Islamske zajednice u Crnoj Gori za da'vu i obrazovanje.
U svojoj recenziji izdanja, mr. Milaimi, između ostalog, kaže: “Da bi neko uspješno savladao arapsko pismo, potrebno je da slijedi, pored ostalog, sljedeće korake, koji će mu olakšati put do vještog i dobrog učača Kur'ana, a ti koraci su: Naučiti i upoznati tri osnovna vokala: fethu, dammu i kesru kao i savladati slova koja se vežu samo sa desne. Ilustrovana sufara – Bukvar arapske abecede (putovanje do Kur'ana kroz priču o Insanu Elifu) ovako kako je urađena, u cijelosti će ispuniti svrhu za koju je namijenjena i  u tom smislu zadovoljava svojim kvalitetom.”

 

U svojoj recenziji izdanja, Kačar ef., između ostalog, navodi: “U Crnoj Gori nije bilo autora koji su pisali na ovu temu od vremena kada je štampana prva Sufara nekadašnjeg reisa, uvaženog Idriz ef. Demirovića.  Dakle, ovo je tek druga knjiga kod nas, koja tretira područje učenja kur'anskog pisma u posljednjih četrdest godina. Zato ovo djelo zaslužuje posebnu pažnju i pohvalu za autoricu. Pored toga što je poznat veliki broj knjiga sa sličnom sadržinom za Ilustrovanu sufaru možemo reći da je posebna. Ona je namijenjena najmlađem uzrastu, polaznicima mekteba predškolskog i školskog uzrasta.  Autorica zanimljivom pričom o Insanu Elifu kroz pripovijedanje zaokupira dječju pažnju. Tu je i veliki broj crteža i ilustracija što omogućava djeci da kroz igru lako savladaju arapsko pismo. Naravno postoji i dio sa vježbanjem koji će kompletirati učenje.

U ovom udžbeniku primijenjen je metod od lakšeg ka težem, od jednostavnog ka složenijem. To je, u svakom poslu najdjelotvorniji metod, on najviše obećava i daje razultate. No, i pored svega što stoji u udžbeniku, za uspjeh učenika najveća odgovornost leži na mualimima i mualimama da budu maksimalno predani svom pozivu.”

Akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top