Kolumne i intervjuiU Fokusu

U povodu obilježavanja Povelje Kulina-bana

Svaki građanin naše domovine Bosne i Hercegovine bez obzira gdje se nalazio, svaki dan je na iskušenju da li će postupati državnički od svog doma, ulice, mjesne zajednice, grada… jer od svakog pojedinca zavisi koliko imamo države, njenih institucija, organa u okviru pojedinačnih odgovornosti.

Biti patriota nije potrebno samo na dan kada se obilježava neki važan historijski datum ili događaj. Biti odgovorni građanina svoje domovine je stil življenja i djelovanja.

Država se gradi od pojedinaca kroz porodicu jer od naše odgovornosti prema sebi i porodici zavisi naš lični, porodični i profesionalni uspjeh.

Od toga koliko kupujemo domaćih proizvoda umnogome utičemo na našu ekonomiju. Da li našu djecu odgajamo da budu poštena i vrijedna zavisi naša budućnost. Od našeg odnosa prema simbolima i institucijama države zavisi kakvo će nam društvo biti.

Kada osvjestimo to da smo država ti i ja, da budemo odgovorni u okviru naših mogućnosti te da izgradimo ispravan odnos prema državi, njenim institucijama i simbolima od mjesne zajednice do Predsjedništva, bez obzira da li nam se dopada predsjednik mjesne zajednice ili član Predsjedništva možemo se nadati napretku.

Zbog nedogovornog ponašanja pojedinaca krajem agusta svake godine možemo čuti jako mnogo mitova, poluistina i populizma o Povelji Kulina-bana. Nažalost, kao što pojedini tvrde da je Povelja rodni list Bosne tako isto neki vele da je ZAVNO BiH rođendan Bosne i Hercegovine.

Iskorak u Tuzli

Zbog svega navedenog raduje nas informacija iz Tuzle, da je Ministarstvo obrazovanja TK uspostavilo nove vrijednosti, odnosno protokol u obilježavanju bitnih historijskih datuma iz naše historije. 

Tuzlanski kanton prvi je u Federaciji Bosne i Hercegovine koji donosi Pravilnik o obilježavanju značajnijih datuma u osnovnim i srednjim školama  

Na dan godišnjice Povelje Kulina-bana, prvog pisanog dokumenta bosanskog vladara, konferencija ima za cilj da ukaže na važnost uređenog obilježavanja datuma u svim obrazovnim institucijama.

Naglasivši da je riječ o vrlo složenoj tematici ministar obrazovanja i nauke Tuzlanskog kantona Ahmed Omerović je kazao da je intencija donošenja pravilnika obilježavanje datuma koji su važni za simboličko poimanje naše države. Datum, koji je prema mišljenju ministra Omerovića značajan kao i današnji, je 26. oktobar 1377. godine, dan kada je kralj Tvrtko I Kotromanić krunisan za bosanskog kralja.

„Od ovog oktobra učenici će na kreativan način da se sjećaju krunisanja našeg kralja, da se sjećaju srednjevijekovne Bosne, da sa svojim nastavnicima naprave krune, da te krune stave na svoju glavu jer su ti učenici danas naši kraljevi. Da budu ponosni na svoje srednjovijekovne kraljeve, da budu ponosni na svoju historiju”, kazao je ministar Omerović ističući da će se obilježavati od ovog oktobra u svim osnovnim i srednjim školama te da će tim povodom biti i jedna centralna manifestacija.

Prema riječima predsjednika Komisije za izradu Pravilnika o obilježavanju značajnijih datuma u osnovnim i srednjim školama dr.sc. Izeta Šabotića, do sada je bilo dosta neujednačeno obilježavanje ovakvih datuma, ovisno od školske ustanove a historičari vode brobu više od 20 godina da se vrati dignitet historiji kao nauci i kao struci i da se uvrsti u nastavu onako kako zaslužuje.

Ministar Omerović je najavio i da će Komisija donijeti odluku koju će uputiti svim institucijama obrazovanja, od predškolskih do univerziteta, da se u pismenoj korespondenciji isključivo mora koristiti puni naziv Bosne i Hercegovine a ne skraćenica.

Nadamo se da će ostali kanton prepisati dobru praksu iz Tuzle kako bi smo dobili jedinstvenu praksu odgovornog odnosa prema državi na većem djelu njene površine.

Za Akos.ba piše: Sanadin Voloder

Povezani članci

Back to top button