Kolumne i intervjuiU Fokusu

Mersad Šabanović: Stolac je primjer masovnog povratka

Moramo biti zahvalni Uzvišenom Allahu na svim blagodatima, kako bi nam duže trajale i kako bi nam Allah nove podario. Nezavisnost Bosne i Hercegovine je velika Božija blagodat koju je neko zaradio kod Boga. Bošnjaci su prošli teška iskušenja, podnijeli veliku borbu i žrtvu, platili životima da bi imali mir i slobodu. Za očuvanje mira, sigurnosti i slobode potrebna nam je Božija pomoć i podrška koju trebamo zaslužiti, kaže ef. Šabanović u razgovoru za Akos.ba

U podvodu Dana nezavisnosti razgovarali smo s glavnim imamom Medžlisa IZ Stolac Mersedom  Šabanovićem.

Medžlis Stolac pored grada Stoca pokriva u dijelove Berkovića, Ljubinje i Neum što ga čini jednim od većih Medžlisa u okviru Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini.

Šabanović je rođen 1981. godine u selu Pridvorci, općina Gornji Vakuf. Osnovnu školu završio je u Voljevcu, općina Gornji Vakuf, 1997. godine. Karađoz-begovu medresu u Mostaru upisuje 1997. godine, a uspješno završava 2001. godine. Odlazi na studije u Medinu 2004. godine, gdje upisuje Koledž za arapski jezik na Islamskom univerzitetu. 2006. godine upisuje Fakultet da’we (islamskog misionarstva) i usulud-dina (temelja islamskog vjerovanja) na Islamskom univerzitetu u Al-Medini Al-Munevveri. Uspješno diplomira u februaru 2011. godine i stječe zvanje profesora islamske teologije.

Nakon završenog pripravničkog staža u Drugoj osnovnoj školi u Konjicu 2013. godine, uspješno je položio stručni ispit iz predmeta Islamska vjeronauka. Radio je kao imam, hatib i mualim u džematu Šunji, Medžlis Islamske zajednice Konjic, dvije godine i osam mjeseci, u periodu od 12. decembra 2011. godine do 31. augusta 2014. godine. Govori i piše arapski jezik.

Početkom septembra 2014. godine imenovan je za glavnog imama i imama Sultan Selimove (Careve) džamije u Medžlisu Islamske zajednice Stolac. Oženjen je i otac četvero djece.

Akos.ba: Kako se Dan nezavisnosti i drugi državni praznici obilježavaju u Stocu?

Šabanović: Mnogo je različitih sadržaja kojim Stočani obilježavaju državne praznike. Od akademija, tribina, literarnih i likovnih konkursa za najbolje radove u školama, pa do sportskih sadržaja. Jedan od najznačajnijih sadržaja povodom Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine je tradicionalni Turnir mahala u malom nogometu.

Turnir mahala organizuje Omladinski krug koji djeluje pri Medžlisu Islamske zajednice Stolac. Cilj turnira je okupiti omladinu svih nacionalnosti na jednom mjestu, pokazati otvorenost i spremnost za zajedništvo, saradnju, ugodno i korisno druženje mladih ljudi.

Akos.ba: Islamska zajednica je jedan od stubova povratka Bošnjaka u Stolac. Nakon obnove džamija koji su planovi i izazovi za MIZ Stolac u narednom periodu?

Šabanović: Islamska zajednica je imala jako važnu ulogu u početku povrataka Bošnjaka u Stolac. Obnova Sultan Selimove (Careve) džamije je ohrabrila i pokrenula Stočane na masovniji povratak. Nakon obnove svih stolačkih džamija, izgrađene su još dvije nove džamije koje nisu bile prije rata. Ukupno ima petnaest džamija na području medžlisa Islamske zajednice Stolac.

Na Starom gradu imaju temelji i ostaci mihraba Veli-dedine džamije koja čeka obnovu. Veliki izazov za medžlis Stolac je rješavanje gorućeg pitanja gradskog harema. Planovi u narednom period su povrat uzurpirane vakufske imovine, obnova i stavljanje u funkciju.

Akos.ba: Vaša poruka čitateljima portala Akos.ba u povodu Dana nezavisnosti?

Šabanović: Moramo biti zahvalni Uzvišenom Allahu na svim blagodatima, kako bi nam duže trajale i kako bi nam Allah nove podario. Nezavisnost Bosne i Hercegovine je velika Božija blagodat koju je neko zaradio kod Boga. Bošnjaci su prošli teška iskušenja, podnijeli veliku borbu i žrtvu, platili životima da bi imali mir i slobodu. Za očuvanje mira, sigurnosti i slobode potrebna nam je Božija pomoć i podrška koju trebamo zaslužiti.

Naš odnos prema Bogu odredit će našu sudbinu, naš odnos prema državi sačuvat će stabilnost, naš iskren odnos jednih prema drugima donosi uspjeh. Učinimo svoj zadatak i sve što je do nas, pa se tek onda oslonimo na Allaha i očekujmo Njegovu podršku i pomoć.

Molim Uzvišenog Allaha da bude zadovoljan s nama i da nas sačuva od svakog zla, amin!

Akos.ba

Povezani članci

Back to top button