DuhovnostIslamske teme

Nosiocima lijepog morala, i na ovom svijetu otvaraju se vrata svakog dobra

Autor: Salih b. Abdullah b. Humejd / Preveo i sažeo: Semir Imamović

Društvo koje nije nosilac plemenitog morala neće uspjeti, ma koliko ono izgledalo jako i organizirano. Ukoliko u njemu i vlada red, to je zbog vlasti i pojačane kontrole. Nigdje kao u islamu ne postoji da zakon tretira kako vanjštinu tako i nutrinu, javne i tajne postupke. Dok drugi samo kažnjavaju greške i prijestupe, islam nagrađuje svako učinjeno dobro, pa čak i ono koje je namjeravano ali iz opravdanih razloga nije urađeno. Tajna uspjeha islama, na ovom a i svakom drugom polju, nije samo u njegovim obredima i zakonima, već dobrim dijelom u moralu pojedinca koji on zagovara.

Za čovjeka se ne može reći da je pobožan ukoliko ga taj ibadet nije odgojio u plemenita čovjeka. Ibadet postiže svoj vrhunac nakon što njegovi rezultati budu vidljivi na čovjekovom ponašanju. O tome Allah Uzvišeni kaže: ”Namaz, zaista, odvraća od razvrata i od svega što je ružno.” (El-Ankebut, 45.) Odgoj duše i njena iskrenost srž je ibadeta i cjelokupan čovjekov uspjeh vezan je za to. Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, obavještava nas da je pravi gubitnik i bankrot u islamu onaj ko na Sudnjem danu dođe sa namazom, postom i ostalim ibadetima, no njegov moral nije bio u skladu sa tim. Jedne je ubio, druge zakinuo, treće okaljao i oklevetao, pa kada je svakome od njih dao od svoga ibadeta, ništa mu nije ostalo sa čime bi ušao u Džennet.

U drugim hadisima najveći stepeni u Džennetu pripisuju se onima koji su bili najljepšeg morala. Tako se u jednom od njih kaže: ”Na vagi Sudnjega dana neće biti ništa teže od lijepog morala”, ili: ”Allahu su najdraži oni koji su lijepog morala”, ili: ”Vjernici najpotpunijeg morala jesu oni koji imaju najljepši moral”. Nosiocima takvog morala i na ovom svijetu otvaraju se vrata svakog dobra. Takvi ljudi izvor su svakog dobra. Oni mole za druge muslimane, kao što Uzvišeni kaže: ”Gospodaru naš, oprosti nama i braći našoj koja su nas u vjeri pretekla i ne dopusti da u srcima našim bude imalo zlobe prema vjernicima.” (El-Hašr, 10.)

U velike nedostatke današnjih muslimana spada to što vjeruju da je islam vjera koja podstiče na plemenitost, iskrenost, blagost i ostale vidove lijepog morala, ali njihova praksa govori nešto sasvim drugo. Još gore od toga je da pojedini muslimani nepravilno razumijevaju vjeru, obavljaju namaz i druge ibadete, ali su zakazali na polju lijepog ponašanja, tako da drugima ne pružaju pravu sliku o islamu. Muslimani moraju znati da loše ponašanje ugrožava njihovu vjeru i ruši muslimansku zajednicu.(saff.ba)

akos.ba

Povezani članci

Back to top button