Nemate vrt? Nema veze – začine i povrće možete uzgajati i u sobi ili na balkonu
Među brojnim zdravstvenim blagodatima, vrtlarstvo vam može pomoći da smanjite stres i poboljšate zdravlje. No, šta ako živite u malom prostoru i nemate vrt? Ne brinite! Otkrivamo vam koje začine možete uzgojiti u kuhinji ili na balkonu
U nastavku teksta predstavljamo samo ideju sadnje u saksijama i teglicama, te neke primjere koje možete uzgajati kod kuće, a na vama je da se odlučite za onaj začin koji želite od mnoštva njih:
Aloe vera
Potrebni su joj sobni uslovi i temperatura oko 21 stepen, ali i dosta sunčeve svjetlosti. Voli suhu zemlju, pa ju je potrebno zalijevati svaka dva do tri dana. Izvrsna je za ublažavanje opeklina, ogrebotina i iritaciju kože.
Paradajz
Minijaturne sorte paradajza mogu rasti na malim površinama. Paradajzu je potrebno puno topline i svjetlosti, pa ih možete staviti na prozor. Umjerenost je ključ kada je riječ o tim plodovima. Zemlja treba biti vlažna cijelo vrijeme, ali ne treba pretjerivati s količinom vode. Paradajz je inače bogat vitaminima A, C i K kao i betakarotenom.
Bosiljak
Najbolje uspijeva na toplim i svijetlim mjestima. Teglica treba biti dovoljno velika s dovoljno zemlje koje treba biti vlažna, ali ne previše.
Špinat
Ovu super namirnicu također možete uzgojiti u kući. Najbolje uspijeva na umjerenoj temperaturi i svijetlom mjestu. Špinatu treba puno prostora u predjelu korijena, pa odaberite duboku teglicu. Špinat je bogat proteinima, vitaminima A i K, folnom kiselinom, ali i vlaknima.
Preuzeto sa: agroeko.net
Akos.ba