Moj vrt

Balkonsko cvijeće – uzgoj i njega ljetnog cvijeća

U prirodi će biljke uvijek bolje uspjeti nego na ograničenom prostoru cvjetnih posuda, no uz malo znanja o uzgoju svaki balkon može procvjetati i uljepšati boravak na njemu.

Uzgoj balkonskog bilja

Za početak morate odlučiti hoćete li saditi u sandučiće niske biljke zbijena rasta ili viseće biljke. Puzavicama i penjačicama treba osigurati oslonac za penjanje. Neke biljke potrebno je na vrijeme povezati, a svima je potrebno redovito odstranjivati ocvale cvjetove kako bi nasad uvijek izgledao uredno i njegovano.

Kod izbora biljaka za uzgoj na balkonu moramo voditi računa o položaju balkona pri čemu je najvažnije njegova orijentacija. Petunije primjerice neće dobro uspjeti na sjevernoj strani ako su izložene jakim vjetrovima. Za takva, vjetrovita mjesta, bolje je koristiti niske i čvrste biljke, poput vrtne tratinčice, kadifice, mirisne kunice ili sanvitalije.

Najveći je izbor ukrasnog cvijeća za sunčane položaje. Pri tome treba razlikovati biljke koje podnose sunce i one kojima je sunčeva svjetlost neophodna. Tako je za bujni rast i razvoj cvjetova potrebno mnogo sunca ljetnom zvjezdanu, sunčacu, petunijama, ljetnoj kadulji, sanvitaliji, dragoljubu, pustinjskoj ruži, sporišu, maćuhicama i žeravcu.

Neke biljke vole umjereno sunce i polusjenu, kao što su krasuljci, papučice, zlatni šeboj, vodenika, lobelija, lobularija i kadifica.

Njegovanje balkonskog cvijeća

Učestalost zalijevanja ovisi o potrebama same biljke, ali i o položaju teglica ili sandučića. Što je više biljaka u posudi, potrebno je češće zalijevanje, posebno u sušnim razdobljima. Zemlja se na sunčanim i vjetrovitim položajima brže suši zbog čega ju treba redovito opipati i provjeriti je li joj potrebno još vode.

Za zalijevanje biljaka nikada se ne smije koristiti hladna voda direktno iz vodovoda, što vrijedi kako za balkonsko cvijeće, tako i za sobno. Dobar način je koristiti odstajalu vodu koja se prije zalijevanja malo zagrijala na suncu.

Ponekad će biljkama biti potrebno prihranjivanje kako bi bujno procvjetale. Najbolje je za to koristiti tekuće gnojivo bogato fosforom. Ovisno o biljnoj vrsti, potrebno ga je dodavati svakih 8 do 10 dana. Pritom je važno da se hranjive tvari uvijek dodaju u vlažnu zemlju, odnosno gnojiti neposredno nakon zalijevanja.

Ako želite koristiti gnojiva na bazi dušika, potreban je oprez, jer će previsoki udio dušika pospješiti rast lišća na račun cvjetova.

Biljke koje ćete preko zime unijeti unutra ne smiju se gnojiti nakon rujna jer samo one koje ne tjeraju više nove izboje mogu se oduprijeti bolestima i štetočinama koje napadaju upravo u hladnim danima.

Cvijeće koje podnosi jako sunce

Dragoljub (Tropaeolum majus)

Dragoljub voli mnogo sunca, ali može uspješno cvasti i u polusjeni. Zahtijeva vlažnu zemlju tijekom cijelog vegetacijskog razdoblja, sve do jeseni. U razdoblju rasta treba ga prihranjivati svakih 14 dana gnojivom bogatim fosforom.

Mirisna kunica (Ageratum houstonianum)

Ova biljka treba mnogo sunca pa ju je najbolje držati na južnim i zapadnim balkonima. Kada naraste na 20 centimetara, treba ju snažno prikratiti kako bi rasla u širinu, a ne u visinu. Odrezane vrhove možete koristiti kao reznice.

Ljetni zvjezdan (Callistephus chinensis)

Ljetni zvjezdan se mora pažljivo zalijevati jer se tlo oko biljke nikad ne smije potpuno osušiti. Odgovara mu humusna i prozračna zemlja, a potrebno ga je prihranjivati jednom mjesečno.

Raskošne boje cvjetova doći će do punog izražaja ako biljku postavite na dobro osunčano mjesto.

Petunija (Petunia-hybridi)

Ova biljka zahtijeva obilno zalijevanje, posebno u sušnim razdobljima. Najbolje ju je posaditi u mješavinu supstrata za lončanice i treseta zbog sposobnosti zadržavanja vode.

Petunije postavite na osunčano mjesto, zaštićeno od vjetra. Prihranjivanje može pospješiti stvaranje cvjetova, a obavezno odstranjjujte one cvjetove koji su ocvali.

Sanvitalija (Sanvitalia procumbens)

U narodu poznata kao “mali suncokret“, sanvitalija je jednogodišnja cvjetnica visine oko 15 centimetara pogodna za sadnju na balkonima, u cvjetnim posudama te u gredicama.

Treba se uzgajati na potpuno sunčanom mjestu, a nije osjetljiva na vjetar pa može uspjeti gotovo bilo gdje. Ocvale cvjetove treba redovito uklanjati, a mora se gnojiti barem jednom mjesečno.

Pustinjska ruža (Adenia obesum)

Ova neobična ruža zapravo je sukulent porijeklom iz Saudijske Arabije. U prirodnom staništu može narasti i do 5 metara, ali u kućnom uzgoju ako se ne podrezuje dosegne maksimalno 90 centimetara.

Pustinjska ruža voli sunčana, topla mjesta, a ne podnosi dobro hladan zrak. Ovu biljku treba redovito zalijevati, ali tek kada se zemlja posuši. Nakon rujna dovoljno ju je zalijevati samo jednom mjesečno, jer najčešće ugiba zbog prekomjernog zalijevanja.

Kreni zdravo

Povezani članci

Back to top button