Moj vrtZdravlje

Namirnice koje u sebi sadrže najviše pesticida

Američka neprofitna ekološko udruženje – EWG – svake godine provodi istraživanja o prisutnosti pesticida na voću i povrću

Prema provedenim istraživanjima, ‘najprljavija hrana’ za 2018. su jagode, jabuke i špinat. No znači li to da biste ih trebali prestati jesti?

Nažalost, pesticidi su svuda oko nas, a kad je riječ o namirnicama iz standardnog uzgoja, nemoguće ih je izbjeći.

EWG  svake godine provodi istraživanja o prisutnosti pesticida na voću i povrću, a najviše od svega zabrinjava činjenica da se ostaci pesticida s voća i povrća ne mogu ukloniti čak ni pranjem.

Najsigurniji su oni plodovi koji na sebi imaju zaštitnu koru pa pesticidi ne mogu do samog ploda. Takvi su mango, avokado i kukuruz. Ipak, većina voća i povrća nema tu koru pa su pesticidi u direktnom kontaktu s plodom.

”Dirty dozen” lista za 2018. otkriva namirnice koje sadrže najviše pesticida, a prema ovogodišnjem izvještaju jagode su se već treću godinu za redom pronašle na ovom zloglasnom popisu.

Kompletna lista najzagađenijeg voća i povrća uključuje:

Jagode

Špinat

Nektarine

Jabuke

Grožđe

Breskve

Trešnje

Kruške

Paradajz

Celer

Krompir

Slatka paprika

Dakle, svakako dobro razmislite prije nego idući put u trgovini poželite kupiti ove namirnice. Najsigurnije je kupovati namirnice iz ekološkog uzgoja ili pak da ih uzgajate sami.

S druge strane, postoje stručnjaci za hranu koje tvrde da su istraživanja EWG-a neutemeljena te da je količina pesticida na namirnicama premala da bi mogla negativno utjecati na zdravlje.

Dakle, ako već pretražujete popis i razmišljate o kontaminiranim proizvodima koje imate u svom frižideru, nemojte paničariti. EWG tvrdi da je kontaminirano voće i povrće ipak zdravije od procesuiranih namirnica. Želite li pak smanjiti pesticide u svojoj prehrani, jednostavno promijenite svoje kupovne navike. Kupovina organski uzgojenog voća i povrća je jedna od najboljih zaštitnih mjera u borbi protiv pesticida.

EWG-ova lista namirnica koje sadrže najmanje pesticida:

Avokado

Kukuruz

Ananas

Kupus

Luk

Slatki grašak (smrznuti)

Papaja

Šparoge

Mango

Patlidžan

Kivi

Dinja

Karfiol

Brokula

 

Izvor: Prevention.com

Povezani članci

Back to top button