Moj vrtU Fokusu

Radovi u vrtu u septembru: Berba, priprema zimnice i sjetva

Septembar je mjesec u kojem je većina radova vezana za berbu, skladištenje i pripremanje zimnice. Ipak, ovo je i mjesec u kojem se siju i sade mnoge voćne, povrtne te ukrasne vrste.

Zakoračili smo u septembar, u kojem nestaju i ljetne vrućine, a nadamo se da će ugodne temperature omogućiti brojne radove u vrtu. Stoga valja zasukati rukave jer nas čeka puno posla.

Došlo je vrijeme berbe, skladištenja i pripreme zimnice, a ovo je mjesec u kojem se siju i sade neke vrste povrća.

Berba i priprema zimnice

No, prije sjetve novih vrsta treba pobrati ono što je u vrtu još ostalo i pripremiti zimnicu koja će nas okrijepiti tijekom hladnih mjeseci. Tako na red za vađenje dolazi krompir, mrkva i peršin koje treba dobro očistiti, prosušiti i odvojiti one natrule, oštećene te lošijeg kvaliteta sa mogućim simptomima bolesti.

Traje intenzivna berba paradajza od kog se priprema sos i druga zimnica, kao i paprike i patlidžani za ajvar te krastavci koji se kisele. Takođe, možemo brati i blitvu, celer, ciklu, poriluk, kupus i slično. Bundeve poput buče, hokaido, butternuta se ostavljaju da potpuno dozriju kako bi se jednom ubrane što duže održale tokom zime. Ako želimo produžiti vrijeme berbe nekih povrtnih vrsta možemo ih prekriti agrotekstilom ili formirati male plastenike.

Zaštitite povrće pomoću agrotekstilnih folija.

Što se tiče berbe voća dozrijevaju jesenje sorte jabuke, kruške, lješnjaci, orasi, a na Mediteranu smokve. Voće je najbolje ubrati i čuvati u drvenim gajbicama i sličnim sanducima na tamnom i hladnom mjestu.

Čuvanje plodova jabuke i kruške – ostavite im i poneki list

Od njega možemo pripremiti i razne pekmeze, džemove, kompote, sirupe i slično.

Kreće jesenja sjetva povrća
Za neke vrste povrća opet je vrijeme za sjetvu. Tako u vrtove dolaze vrste koje se beru u kasnu jesen, ali i tokom zime te iduće proljeće. Na gredice se u septembru siju matovilac, salata, blitva, a sade se crni i bijeli luk.

Što i kako sijati i saditi u jesen?

Na jesen se ponovno mogu posijati i rotkvice, crna rotkva, rukola i špinat jer oni tokom ljeta ne podnose vrućine i brzo odu u sjeme.

I u ukrasnom dijelu vrta ima posla
Septembar je mjesec šarenila jer mnoge cvjetnice nakon ljetnih žega i vrućina raskošno cvjetaju. No, nažalost ne zadugo jer će ih niske temperature i mraz pokolebati.

Što se tiče ukrasnog dijela vrta ima dosta posla. Prikupite sjemenke cvijeća koje želite sačuvati, osim toga, možete prikupiti i sjeme povrća, ljekovitog i začinskog bilja. Vodite računa o tome da je sjeme prenosilac bolesti pa ga uzmite samo sa zdravih biljaka.

Cvjetnjake i dalje treba održavati, uklanjati ocvale cvjetove pogotovo trajnica i ruža jer stvaranje plodića i sjemenki nepotrebno iscrpljuje biljku.

Pravila prihranjivanja
Ljetno cvijeće će cvjetati i biti lijepo sve do pojave prvih mrazeva, zato ga prihranjujte jer što je ono duže posađeno, to će više hraniva potrošiti. Ipak, to nemojte činiti sa ukrasnim drvećem, živicom, ružama i trajnicama jer bi mogli potjerati mlade izbojke koje bi mraz mogao uništiti.

Do sredine oktobra ljetno cvijeće treba počupati i prekopati cvjetnjak te ga pripremiti za sadnju novog u jesen ili na proljeće. Ako vam mraz uništi ono ljetno, na njegovo mjesto možete posaditi na primjer maćuhice ili potočnice.

Sadnja lukovica, gomolja, drveća i grmova
Krajem septembra možete posaditi i zimzeleno drveće i grmlje, a vrijeme je i za sadnju lukovičastog i gomoljastog cvijeća koje je otporno na hladnoću poput visibaba, zumbula i narcisa. Takođe, mogu se razmnožavati i presađivati mnoge trajnice i jagode, ali i ruže i grmovi poput kupina i malina.

Posude u kojima je bilo cvijeće treba isprazniti, očistiti i sterilizovati kako bi bile spremne za jesenju ili proljetnu sadnju. Možete ih odmah i iskoristiti tako da u njih posijete začinske biljke koje ćete imati u kući i koristiti preko zime za pripremu jela i čajeva.(agroklub.ba)

akos.ba

Povezani članci