Moj vrt

Moj vrt: Kalendar radova za februar

Ukoliko vremenske prilike omogućavaju, počinje sjetva ranog povrća. Plastenici i staklenici sada pokazuju svoju veliku prednost u odnosu na proizvodnju povrća na otvorenom prostoru. Ali, oprez, februar zna da bude hladan i sa mnogo sniježnih padavina. U tom slučaju mora se obezbijediti posebna njega mladih biljaka u plastenicima i staklenicima. Ukoliko je moguće osigurati zagrijavanje i obezbijediti dovoljno svjetla – trud i ulaganja će se isplatiti.

Šta će se i koliko raditi u februaru, zavisno od vremenskih prilika. Na njih se ne može uticati, ali se mogu obavljati sve potrebne pripreme pa kada se stvore potrebni uslovi da se blagovremeno krene sa sjetvom. Rana sjetva je veoma važna za biljke koje klijaju i niču na temperaturi od tri do pet stepeni, kao što su grašak, špinat, crni i bijeli luk, rotkvica i dr. Prednost rane sjetve ogleda se u ekonomičnom iskorišćavanju zimske vlage za brzo i ujednačeno nicanje i vremenu pristizanje ovih vrsta povrća za tržište, osobito graška, špinata i rotkvica. Sjetva crnog luka – direktna i za proizvodnju arpadžika, treba da počne krajem februara. Rana sjetva je uslovljena rastom i razvojem crnog luka, jer omogućuje obrazovanje i razvoj korijenovog sistema i listova, što je preduslov za dalji rast biljke. Takođe, vrijeme je za sadnju bijelog luka.

Zimska rezidba

Tokom februara izvodi se rezidba jabučastih i koštičavih voćnih vrsta. Mirovanje voćaka se privodi kraju pa treba orezivati jabuke, kruške dunje, šljive višnje, trešnje i crne ribizle. Obavlja se zimsko prskanje voćaka, te površinska obrada zemljišta za proljetnu sadnju voćaka.

Treba nastaviti sa izvođenjem priprema i prodaje plodova, stratifikovanje sjemena, skidanje reznica i kalem grančica, odstarnjivanje izdanaka malina i kupina koje su donijele rod. Zemljište se priprema za sadnju voćaka, a kada je temperatura iznad nule, može se obavljati i sadnja, zimska rezidba, prorjeđivanje i podmlađivanje krošnji starijih stabala., kao i krečenje stabala, kao i krečenje debla i osnove prvih skeletnih grana.

Pojedine vrste ukrasnog šiblja mogu se orezati već u februaru. Ovo se, prije svega, odnosi na rododendrone, kamelije, hortenzije, mangoleije i božure. U ovom poslu treba biit obazriv i odstraniti samo osušene, polomljene, oštećene i suvišne grane.

Ukrasno grmlje koje dugo nije orezivano i djeluje zapušteno, može se podmladiti orezivanjem tokom dvije godine. U prvoj godini, već krajem zime, kada temperatura nije niža od nula stepeni, do osnove se orezuje polovina starih i nepravilno izraslih izdanaka, kao i tanke grančice. Sljedeće zime orezuju se preostali stari izdanci.

poljoprivredaiselo.com

Povezani članci

Back to top button