Vi ste ovdje
Home > Duhovnost > Islamske teme > Poslanikov namaz: Priča o sehvi sedždi

Poslanikov namaz: Priča o sehvi sedždi

SEHVI SEDŽDA

 

    „Da li je istinu rekao Zuljedejn?“

Porijeklo hadisa         

    Ovaj hadis prenosi Abdurrezzak i Ibn Ebu Šejbeh.

    Povod nastanka

Jednom prilikom kada je Poslanik klanjao četvero-rekatni namaz (jaciju) predao je selam poslije dva rekata. Čovjek, po imenu Zuljedejn, je primjetio: „Božiji Poslaniče, da li se namaz izmijenio  ili si nešto zaboravio?“ Poslanik se tada okrenuo prema prisutnom i upitao: „Da li je istinu rekao Zuljedejn?“  pa kada su prisutni potvrdili i rekli šta se dogodilo Alejhisselam je klanjao još dva rekata i na kraju učinio sehvi sedždu.

    Komentar

Muhammed a.s. je bio poslanik sa svim osobinama čovjeka. Jeo je, spavao, bivao je i bolestan, ranjavan u borbi, krv je tekla u njegovim venama. Nije bio melek, duh, nije stvoren od nura i sl. Uzvišeni Allah kaže: „Reci: „Ja sam čovjek kao i vi, samo meni se objavljuje da je vaš Bog samo jedan Bog zato se Njemu  iskreno klanjajte i od Njega oprost tražite! A teško onima koji Njemu druge ravnim smatraju“ . Hadis kojeg obrađujemo potvrđuje ljudsku stranu Muhammeda alejhisselam. Naravno, osobina koja je ovdje istaknuta, a to je zaborav, nije mogla doći do izražaja kod prenošenja Objave. To iz razloga što Obajva nije Poslanikova tvorevina već Božija i on sam tu nije mogao ništa mijenjati, pa ni zaboraviti. Predmetni hadis nam govori o jednom fikhskom pitanju, a to je sehvi sedžda, pa ćemo stoga,  ukratko, o tome reći nešto. Prije svega, da kažemo da je sehvi sedžda dodatna sedžda u namazu, a po samome nazivu vidimo da se radi o zaboravu (sehv). Sehvi sedždom se ispravljaju neke pogreške u namazu kao:

  1. kada se zaboravi izvršiti neki namaski vadžib,
  2. kada se zakasni sa izvršavanjem nekog namaskog rukna ili vadžiba u namazu
  3. kada se zakasni na namaski farz.

Kako i na koji način se čini sehvi sedžda? Dva su poznata načina za izvršavanje sehvi sedžde i to:

  1. Po završetku namaza, odnosno pošto se preda selam na desnu stranu ponovo se ide na dvije sedžde,  obnovi učenje na sjedenju i predaje selam na obje strane. Ova praksa utemeljena je na hadisu koji glasi:

„Činite sehvi sedždu poslije selama.“ Učenjaci hanefijskog mezheba prihvatili su ovaj hadis kao mjerodavan i postupaju po njemu.

  1. Prije predaje redovnog selama učiniti dvije sedžde a zatim predati selam i završiti sa učenjem. Ovaj način obavljanja sehvi sedžde je mnogo jednostavniji jer ne iziskuje ponovno učenje „Etehijjatu“ i ostalog. Ovakav način izvršavanja sehvi sedžde utemeljen je na praksi Božijeg Poslanika, a prihvaćen je u Šafijskom mezhebu.

IZVOR: POVODI NASTANKA NEKIH HADISA

AUTOR: MIRSAD MAHMUTOVIĆ

ZA AKOS.BA PRIREDILA: NEIRA P.

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top