Zdravlje

Šta izaziva mučninu tokom vožnje i kako je spriječiti?

Bolest kretanja, morska bolest ili kinetoza je zapravo sasvim prirodna reakcija našeg organizma na pokret. Javlja se kad više čulnih sistema različito doživljavaju pokret. Na primjer, kada se nalazimo u kabini broda, aviona ili automobila, čulo ravnoteže šalje poruku o kretanju, dok čulo vida šalje poruku o mirnom sjedenju.

Da li ste se ikada zapitali zašto nam je muka tokom vožnje automobilom, autobusom? Odgovor će vas iznenaditi!

Krivac za to je naš mozak, prenosi pcnen.com. Naime, tijelo šalje previše pomješanih signala mozgu tokom vožnje, zbog čega je mozak “zbunjen” i signale tumači kao toksine u tijelu koje mora da izbaci, a kako drugačije nego povraćanjem.

Bolest kretanja, morska bolest ili kinetoza je zapravo sasvim prirodna reakcija našeg organizma na pokret. Javlja se kad više čulnih sistema različito doživljavaju pokret. Na primjer, kada se nalazimo u kabini broda, aviona ili automobila, čulo ravnoteže šalje poruku o kretanju, dok čulo vida šalje poruku o mirnom sjedenju.

Tako nastaje konflikt, koji uzrokuje neugodne simptome.

Simptomi bolesti kretanja su vrtoglavica, slabost, hladan znoj, bljedilo, glavobolja, mučnina i povraćanje.

Bolest kretanja se najčešće pojavljuje u vožnji autom, avionom, na vrtuljcima i u plovidbi. Gledanje u objekte koji se kreću isto može prouzročiti mučninu – naprimjer u kinima i virtualnim simulacijama.

Kako bi mozak shvatio gdje se to nalazimo, on kombinuje informacije koje dobija od čula vida, dodira, sluha, objašnjava dr. Din Barnet. Međutim, kada putujete automobilom, ne krećete se istom brzinom, zbog čega mozak dobija pomješane signale i to prepoznaje kao toksine u tijelu.

“Kada mozak dobije takve signale, kaže: ‘Ne znam šta da radim, pa neka ti bude muka, za svaki slučaj’. Kao rezultat toga, imamo mučninu tokom putovanja jer je mozak zabrinut da je otrovan”, kaže dr Barnet.

Kada fokusirate pogled na jednu tačku, periferni vid registruje unutrašnjost automobila i šalje poruku mozgu da se ne krećete, a kada automobil naiđe na rupu ili se promjeni brzina kretanja, čulo sluha dobija drugačiju informaciju. Na taj način se povećava raskorak između informacija koje čula šalju mozgu.

Iako je otkriveno zašto osjećamo mučninu tokom vožnje, još uvijek se ne zna zašto neki podnose putovanja teže od drugih.

Pročitajte i kako se s ovom pojavom možete boriti na prirodan način.

Prirodni lijekovi za ublažavanje bolesti kretanja

Istraživanja su ustvrdila da je đumbir zaista djelotvoran, čak bolji i od nekih modernih lijekova protiv mučnine na putovanju, morske bolesti, jutarnje mučnine i obične mučnine, prenosi portal alternativa-za-vas.com

U Utahu je provedeno istraživanje gdje su ispitanicima prvo dali lijek protiv mučnine Dramamin.

Niti jedan ispitanik koji je uzeo lijek nije izdržao na vrtuljku duže od šest minuta. Korištenjem đumbira, vrijeme na vrtuljku bez mučnine se povećalo za 40%.

Drugo istraživanje je provedeno na danskim mornaričkim kadetima na nemirnom moru.

Utvrđeno je da je kod 72 posto ispitanika koji su uzeli pola kašikice đumbira u prahu povraćanje smanjeno, a kod 38 posto je pružio kompletnu zaštitu od morske bolesti.

Zaštita je počela djelovati nakon 25 minuta, a trajala je četiri sata.

Velika prednost đumbira je što ne izaziva nuspojave. Zato je đumbir dobra alternativa modernim lijekovima koji ostavljaju neugodne posljedice.

Keksi od đumbira i piće začinjeno njime dovoljni su za sprječavanje mučnine. Također ga možete konzumirati u svježem obliku – jedan mali komadić je dovoljan.

Da biste smirili želudac, pijte dosta tekućine.

Posebno dobro djeluje topla i slana bistra supa. Dobra je za želudac, a so je naročito korisna za obnavljanje elektrolita nakon povraćanja.

Nemojte konzumirati pića od agruma, jer limunska kiselina još više nadražuje želudac. Izbjegavajte gazirana pića, jer oni nadražuju želudac, a mogu izazvati nadutost, povrat kiseline i žgaravicu.

Pijte čaj jer on ima umirujuće djelovanje. Najbolje biljke za mučninu su: menta, kamilica, lavanda, ruža, kadulja. Kod povraćanja pomaže: pelin, čkalj, kamilica, srčanik, matičnjak, šljiva, trnjina.

Izbjegavajte masnu i začinjenu hranu te obilne obroke. Lagani obrok prije putovanja će vam pomoći da izbjegnete mučninu i lakše podnesete vožnju. Stručnjaci kažu da gladovanje destabilizira električne signale u želucu što Vas čini podložnijima mučnini i povraćanju.

Grickajte krekere jer ova lahko probavljiva grickalica pomaže protiv mučnine.

Tokom putovanja protiv mučnine mogu pomoći i bomboni od peperminta.

Kod bolesti kretanja pomaže i akupresura. Neka istraživanja kažu da se mučnina može spriječiti pritiskom na određenu tačku na zglobu.Ova tačka za pritisak nalazi se unutar ručnog zgloba, dužine dva nokta iznad srednje brazde dlana.U apotekama možete kupiti i akupresurne narukvice protiv mučnine.

Korisni savjeti

Tokom putovanja…

– izbjegavajte stajanje
– usredotočite se na jednu tačku
– smanjite pokrete glave
– sjedite u smjeru putovanja
– nemojte čitati
– usmjerite ventilator u autu prema licu
– budite vozač – zbog usredotočenosti na vožnju zaboravit ćete na mučninu
– klonite se drugih koji imaju mučninu – moć sugestije je jaka, pa bi i vama moglo postati mučno
– sjednite tamo gdje se vožnja najmanje osjeća – na prvo sjedalo u busu ili autu, pokraj avionskog krila ili u prvim vagonima u vozu

Za Akos.ba priredila: Adina Muratović-Voloder

Povezani članci