Islamske temeU Fokusu

Neka tvoja snaga bude njena sigurnost, a ne njen strah

Mudro je postupio Onaj koji je ženu svilom a muškarca čelikom odjenuo, te se na njenim mehkim njedrima čovječanstvo odgaja, a na njegova čelična prsa čovječanstvo oslanja. Plemenito je postupio Onaj koji je ženu mehkom, a muškaca čvrstim stvorio, te se ona zove njegovim smirajem, a on njenim zaštitnikom.
Sve stvoreno je u savršenom skladu. Žena je biće poput nježnog cvijeta: miriše, uljepšava, raznježi, oraspoloži. Njen muškarac je njena zemlja. Njen razvitak i opstanak zavise od kvaliteta njenog supruga. Neko je napravio mudro poređenje cvijeta koji se istrgne iz svije zemlje i premesti u drugu sa djevojkom koja napusti svoj da bi nastanila dom svoga supruga, i da njen dalji razvoj zavisi od toga koliko će joj u novom domu biti pruženo. Ženin dom nije kuća njenog supruga, njen dom je on sam. Stoga, njen cvat zavisi od njega. Poznato je da iz blata ni korov, a ne cvijet, ne niče. Suha zemlja, poput srca bez ljubavi i samilosti prema supruzi, i pored ostalih prisutnih benefita, takođe nije pogodno tlo za nastanjivanje nježnog cvijeta. Plodna zemlja, to srce koje strepi od Onoga u čijoj je ruci, koje pazi da prema Njemu ne pogriješi i o njoj, njemu povjerenoj na čuvanje se ne ogriješi. Zapitaj se: da li tvoj cvijet cvjeta. Kakav god da je odgovor, znaj da si uzrok tome ti, zato, ili se ponosi ili se popravljaj.
Supruga je mnogostruki emanet, povjerena je od Allaha na čuvanje kao Njegovog roba, oporukom Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, da se sa njima lijepo živi, od njenih roditelja kao svog djeteta, pa i za budućnost, očuvati je kao buduću majku, nečiju prijateljicu i komšinicu. Muškarac je stvoren s pravom za stepen iznad žene, poput krova nad kućom koji je štiti i čuva toplinu unutar nje, poput jedra koje u teškim vremenima pomaže da se odupire i ide naprijed.
Među muškarcima postoje oni koji svoju snagu upotrebljavaju kao prijetnju supruzi za njene prijestupe ili njegova neraspoloženja, iako je naređeno Kur’anom s njima lijepo živjeti [1]. Takvi bi trebalo da znaju da im to pravo nije dato, i takvima koje znate, oporučite ovu poruku.
Prije nego podigneš ruku da odgurneš, zapitaj se: da li si dovoljno priglio, jer je možda pogriješila zbog nedostatka posjedovanja ili iskazivanja tvoje ljubavi prema njoj; da li si je utješio, jer su je možda briga ili tuga savladale; da li si joj neophodno omogućio, jer je možda usljed nekog nedostatka tvoga pogriješila. Ako ipak ne nađeš nijedno opravdanje od ova tri, nađi ih još šezdeset sedam, kako ispravni prethodnoci svjetuju da se nađe bratu u vjeri [2], a pravo supruge je veće od prava brata, stoga, ne štedi trud.
[1] “Sa ženama lijepo živite.” (En-Nisā, 19)

[2] „Kada do tebe doprije, o tvome bratu, nešto što osuđuješ, ti mu potraži opravdanje, pa makar i sedamdeset puta, pa ako ga nađeš onda je u redu, u suprotnom ti reci: ‘Vjerovatno on ima opravdanje koje ja ne znam’“. Imam El-Bejheki, rahimehullah, bilježi u svojoj knjizi „Šu’abul-iman“

Piše: Fatima

Povezani članci