Ekonomija

Najbolji poslovni potez u novembru: Zimski centar na Ravnoj planini

Kompletiranje zimskog centra na Ravnoj planini nadomak Pala na kojem se održava i prvo FIS takmičenje najbolji je poslovni potez u BiH tokom novembra 2016. godine prema rangiranju koje svakog mjeseca pravi portal Indikator.ba.

Ski centar Ravna planina nikao je na šumskom bespuću. Za tri godine izgrađeni su restorani, pet kilometara ski staza, dva akumulaciona jezera sa devet topova za vještačko osnježavanje čime je višedecenijska priča o turističkoj atrakciji paljanskoj gondoli (zatvorenoj kabini za prevoz skijaša) definitivno potvrđena.

Na drugom mjestu je novi iskorak tuzlanske Fabrike detertdženata Dita nakon što je uspješno certificirana po ISO standardu 2008-2015 i time praktično dobila dozvolu za izvoz u Evropsku uniju. Sa 75 zaposlenih fabrika nudi paletu od 40 praškastih i tečnih proizvoda, a u mogućnosti je da njihov broj poveća na 200.

Trećerangirana je inicijativa Udruženja Nezavisni biro za razvoj (NBR) iz Gradačca za formiranje plasteničke poslovne zone u Lukavcu uz korištenje toplotne energije (pare) iz tuzlanske termoelektrane. Time bi se omogućila poljoprivredna proizvodnja u 740 plastenika ukupne površine 370.000 kvadratnih metara.

Analitičari portala indikator.ba povodom objavljivanja rezultata rangiranja poslovnih poteza u novembru ukazuju na činjenicu da se u BiH, posebno u Hercegovini uz korištenje prirodnih resursa uspješno razvija novi biznis: uzgoj i prerada smilja. Tokom novembra u Ljubinju je otvoren nova destilerija za preradu ove submediteranske kulture a investitor „Golden flauer“ najavio je širenje plantaža sa 30 na 70 hektara.
Takođe,destilerije su otvorili Daorson d.o.o. u prostorima Stolačkih podruma -Vinarija Stolac i poduzetnik Ilija Barbarić – Destilerija Brotnjo u industrijskoj zoni Tromeđa-Čitluk.

REGIJA: Najbolji poslovni potez u regiji tokom novembra ove godine napravio je Prevent kupivši zagrebačku fabriku kablova Elka u vlasništvu varaždinske firme Cotra. Nakon što je prije devet godina preuzeo vlasništvo firme Brodovi iz Solina Preventu je ovo druga kompanija na teritoriji Hrvatske.

Sljedeći na regionalnoj listi najboljih poslovnih poteza po ocjeni portala Indikator.ba je Telekom Slovenije jer je svoju ponudu interneta, televizije i telefonije proširio i na električnu energiju a nju će potrošačima ponuditi u saradnji sa nekim od partnera. Uz to za 2017. godinu nagovijestio je i ulazak na tržište osiguranja.

U regionalnu grupu „top tri“ svrstana je i odluka slovenačkog bračnog para Login (Iza i Samo) da za 600 miliona američkih dolara prodaju kompaniju Outfit7, odnosno fabriku mobilnih igara Talking Tom. To bi ukoliko se realizuje u ovoj godini bila jedna od najvećih akvizicija na području Slovenije u 2016.

EVROPA: Tokom novembra u Evropi nije bilo spektakularnih poslovnih odluka pa se u rangiranju najboljih poteza portal Indikator.ba fokusirao na samo njih nekoliko. Kao najbolji izdvojena je Siemensova kupovina američke softverske kompanije Mentor Graphics za 4,5 milijardi američkih dolara čime je njemački gigant proširio punudu za kompanije koje u proizvodnji koriste softiciranu tehnologiju.
Namjera švajcarskog proizvođača lijekova Novartis da kupi američki Selexys Pharmaceuticasi, istraživački laboratorij specijaliziran za upalne i bolesti krvi, rangirana je na drugo mjesto. Na trećem je spremnost Mađarske da sa 200 miliona eura učestvuje u izgradnji drugog kolosijeka pruge Divača-Koper i stekne manjinski udio u Luci Koper, a kompanija Gysev Cargo sudjeluje u željezničkim tokovima kroz Sloveniju. Iako su iz Slovenije odaslali poruku da „Luka nije na prodaju“ ova mađarska ponuda je još u igri.

SVIJET: Kupivši američkog proizvođača auto-dijelova Harman za osam milijardi USD južnokorejski Samsung napravio je najbolji poslovni potez u prošlom mjesecu. Samsung će za svaku dionicu američke kompanije platiti 112 dolara, što će biti najveća ikada akvizicija za Samsung, prenijela je američka agencija AP. Ovaj ugovor će donijeti južnokorejskoj kompaniji “značajno prisustvo” na globalnom tržištu auto-dijelova konektiranih na internet, navedeno je u saopštenju Samsunga.

Značajan poslovni potez u novembru povukla je i Vlada Rusije odlučivši se za prodaju 19,5 posto udjela u naftnoj kompaniji Rosneft te tako u državni budžet obezbijedila priliv od jedanaest milijardi američkih dolara. Talijanska banka Intesa jedina pomaže u prodaji udjela u Rosneftu, koji je zbog uloge Moskve u ukrajinskoj krizi pod sankcijama Zapada. Nagoviješteno je da bi država već iduće godine mogla prodati još 10 posto udjela u Rosneftu.

Među tri najbolja poslovna poteza u svijetu za novembar 2016.godinu Indikator.ba svrstao je i odluku indijskog premijera Narendra Modi o povlačenju iz opticaja novčanica od 500 i 1000 rupija u sklopu borbe protiv podivljale korupcije i krivotvorenja novca. S tim u vezi saopšten je podatak da je ova zemlja u periodu od 2002 do 2011. godine zbog nezakonitog odlijevanja novca izgubila 344 milijarde US dolara.

Priredio: Hajdar Arifagić

indikator.ba

Povezani članci

Back to top button