Ekonomija

Najbolji poslovni potez: Ulaganje Mate Rimca u tehnološki park u Livnu

Ulaganje Mate Rimca u otvaranje tehnološkog parka u Livnu najbolji je poslovni potez u Bosni i Hercegovini tokom osmog mjeseca ove godine u izboru poslovnog portala Indikator.ba, Želja je ovog investitora da se u njegovom rodnom kraju uz pomoć stručnjaka stvore bolji uslovi za pokretanje malog biznisa i zapošljavanje Livnjaka. Odluku je donio u trenutku kada je ovdašnja javnost iskazala veliku zabrinutost zbog činjenice da sve veći broj mladih u potrazi za poslom napušta Livno. Uz Rimca, u ovom projektu će biti na ovom projektu. angažirani i drugi Livnjaci, Bernandin Ćenan, Marin Jozić i Božo Perić. Rimac je kao inicijator projekta već osigurao potrebnu finansijsku podršku za početak rada, kao i druge programe i aktivnosti

Najavljeni početak izgradnje 27 kilometara nove pruge od Kopra do Divača (već tokom ove jeseni), vrijedne oko milijardu eura najbolji je poslovni potez u regiji. Analitičari projekta u okviru kojeg Indikator.ba rangira poslovne odluke naglašavaju da u protekle dvije decenije u regiji pa i u dijelu Evrope nije bilo ovako značajnih investicija u željezničku infrastrukturu te da će budući novi – drugi kolosijek pruge od Kopra prema unutrašnjosti zemlje ubrzati transport roba koje se pretovaraju u najvećoj teretnoj luci u sjevernom Jadranu. Investicija je komplementarna sa drugim ulaganjima u koparsku luku kao što su ulaganje 200 miliona euro u kontejnerski terminal, odnosno proširenje pristaništa. Luka Kopar zapošljava 1.000 radnika a kada za pet godina novi kolosijek bude završen taj broj će se znatno povećati.

Namjera njemačkog automobilskog diva Volkswagen da uloži 3,5 milijardi eura u umrežavanje automobila u sklopu digitalne ofenzive kojom se želi aktivno uključiti u temeljito preoblikovanje automobilske industrije, potaknuto elektroničkom mobilnošću i digitalizacijom izabrana je za najbolji poslovni potez u avgustu u Evropi. Planirana ulaganja biće raspoređena na razdoblje do 2025. godine, a poduprijet će digitalnu ponudu i usluge, za koje se očekuje da će generirati visoke prihode u budućnosti. Uz to VW i japanski Hino Motors udružuju snage na razvoju električnih i autonomnih vozila i ubrzava tranziciju za što jer odvojio 20 milijardi eura.

Na opšte iznenađenje poslovnog svijeta Javni investicioni fond Saudijske Arabije u avgustu je odlučio da investira milijardu dolara u kompaniju za proizvodnju električnih automobila “Lucid Motors”, što je najbolji poslovni potez u svijetu tokom tog mjeseca. Spektakularnost ovog poduhvata sadržana je u činjenici da je sedmicu dana prije nego je odluka najavljeno da će upravo ovaj fond podržati i delistiranje “Tesle”, kompanije za proizvodnju električnih automobila “Elona Muska” čije se povlačenje sa berze procenjuje na gotovo 80 milijardi dolara.

Milijarda dolara investicije u rastući sektor električnih automobila znači diversifikaciju poslovanja, ali i puno manju izloženost za saudijski fond koji već drži investiciju od 45 milijardi dolara u tehnološkom fondu japanske multinacionalne kompanije “SoftBank”.

Priredio: Hajdar Arifagić

indikator.ba

Povezani članci

Back to top button