Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Vijesti iz zemlje > Konferencija “Suživot Jevreja i muslimana u Bosni i Hercegovini: 200 godina od Sarajevskog purima”

Konferencija “Suživot Jevreja i muslimana u Bosni i Hercegovini: 200 godina od Sarajevskog purima”

S obzirom da 2019. godina bilježi 200 godina od Sarajevskog purima, Islamska zajednica i Jevrejska zajednica u Bosni i Hercegovini potpisale su sporazum i odlučile da zajedno obilježe taj događaj i time afirmišu suživot Jevreja i muslimana u Bosni i Hercegovini.

Ovim povodom upriličena je Međunarodna konferencija “Suživot Jevreja i muslimana u Bosni i Hercegovini: 200 godina od Sarajevskog purima” , te izložba i predstavljanje knjige “Sarajevski purim”.

Član Jevrejske zajednice, historičar Eli Tauber inicijator je zajedničkog obilježavanja Sarajevskog purima

“To je događaj koji je u svoje vrijeme bio značajan. Takva stvar se nije desila ranije, nije poznato u historiji da je jedan narod spacio jevreje. Sarajevo je po tome posebno” – kazao je Tauber.

Dževada Šuško navodi da je cilj pokazati na primjerima kroz historiju od 500 godina dobre odnose između muslimana i Jevreja u Bosni i Hercegovini s namjerom promocije suživota kao integrativnog dijela bosanskohercegovačke kulturne baštine.

“Fokus ove konferencije je zajednički život muslimana i jevreja u Bosni i Hercegovini već 500 godina. Važno je istaći da Islamska zajednica zagovara život, prisustvo i razmjenu pripadnika ovih zajednica” – izjavila je Šuško,

Profesor David Kamhi ističe da je ova konferencija dokaz shvatanja raznolikosti kao bogatstva

“Ova konferencija je značajna zbog pamćenja historije. Ovdje se radi o suživotu jevreja i muslimana, koji je počeo daleko ranije, još sa Medinskom poveljom koju je dao Muhamed, a.s., čime je jevrejima dao sva prava. To je zajednica, to je umet” – rekao je Kamhi.

Akademik Enes Karić je kazao da  je ovo primjer je na kojem treba graditi viziju zajedničkog života svih ljudi

“Čini mi se da zbog toga što su postojale među narodom horizontalne, socijalne, društvene, veze, prijateljske veze, dobro je kad nas komšije, susjedi, izbave i kad nas tretiraju kao čovjeka” – zaključio je Karić.

Poznato je da Bosna i Hercegovina oduvijek bila zemlja u kojoj su u skladu živjeli pripadnici različitih religija. Suživot muslimana i Jevreja u Bosni i Hercegovini bio je sastavni dio društvene stvarnosti i takav ostao i danas.  Stoga, obje zajednice su  poslale vrlo važan glas, glas suživota muslimana i Jevreja u Bosni i Hercegovini.

Za Akos.ba: Rabija Arifović

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top