Islamske temeU Fokusu

Značaj vode u islamu

Čuvajmo vodu i o njoj se brinimo, ne gledajmo u avlije onih koji značaj vode umanjuju, učinimo da naše avlije budu mjesta u kojima će voda biti poštovana.

„Mi po njoj stvaramo bašče, palmike i vinograde – i činimo da iz nje izvori izviru.“ (Ja’sin, 34)

Nerijetko možemo čuti da je voda izvor života, te ova činjenica, pored nauke, svoje utemeljenje pronalazi i u islamu. Niti jedna religija ne pridaje značaj vodi kao što to čini islam. Život na zemlji, i naš nastanak ovisi o vodi. Još pri stvaranju čovjeka, sa vodom je pomiješana ilovača, te je u nju udahuta duša. Tijelo ima vodu u sebi, On je stavio život u vodu, a nas je počastio da budemo od onih koji će koristiti blagodati vode. Poslanik, a.s., je kazao da nema bolje sadake od vode. Pronalazeći inspiraciju u ovom hadisu, naši preci su podizali hajr-česme, kako bi njima osvježili putnike i time zavrijedili dobro djelo na putu prema onome svijetu. Ukoliko istinski razmislimo o onome šta voda jeste, uvidjet ćemo da musliman vodom upotpunjuje svoje vjerovanje, uljepšava život i oplemenjuje svijet. Bez vode ne bi bilo moguće ni prakticiranje vjere, jer ona svoju ulogu pronalazi u svakoj prilici, počevši od pića, abdesta, pa do vjerskog kupanja.  U Kur’anu se na kišu gleda kao na Božiju milost, koja ne pada nego se spušta, kao rahmet od Uzvišenog.

U Kur’anu se kaže: „Zar ne vidiš da Allah spušta s neba kišu pa je u izvore u zemlji razvodi.“ (Ez-Zumer, 21)

Ovaj ajet nas upućuje i na kruženje vode u prirodi, Uzvišeni Allah je kreirao na najljepši način, hemija vode upravo ukazuje na mudrost Njegovog stvaranja. U vodi možemo pronaći i poruku i uputu, trebamo biti čisti kao voda, poput vode biti eliksir života za druge ljude, koristiti ljudima i pomoći im u njihovom nutarnjem čišćenju. Biti poput vode je atribut vjernika, to je znak kompatibilnosti sa svime zajedno, to je znak jednostavnosti i lahkoće.

Ne zaboravimo da se u Kur’anu kaže: „A od vode smo načinili svaku živu stvar“.

Tako, voda čini dio nas, čini ono što nas okružuje, ona je blagodat koju Uzvišeni spušta. Uzvišeni nas je počastio njome, te se ona obećava kao nagrada stanovnicima Dženneta koji će u njegovim baščama uživati dok ispod njih budu tekle rijeke, a stanovnici Džehennema će pak moliti stanovnike džennetskih perivoja da na njih prospu bar kap vode.

Čuvajmo vodu i o njoj se brinimo, ne gledajmo u avlije onih koji značaj vode umanjuju, učinimo da naše avlije budu mjesta u kojima će voda biti poštovana.

Za Akos.ba piše: Rabija Arifović

Povezani članci

Back to top button