Islamske temeU Fokusu

Kad i kako se klanja jutarnji (duha) namaz?

Velika je vrijednost ovog dobrovoljnog namaza. Postoji veći broj hadisa koji govore o tome.

Jutarnji (duha) namaz je dobrovoljni namaz koji se može klanjati u periodu nakon što sunce izađe (odskoči, podigne se na horizontu) pa sve do pred podne (oko pola sata).

Bilježi hafiz Ibni Hadžer el-Askelani u svome komentaru na Buharijin Sahih da je imami Hakim sakupio posebno djelo u kojem je sabrao sve hadise koji govore o duha namazu. Prenosi ih preko 20 ashaba.

Ovaj podatak je jasan pokazatelj da je duha namaz bio vid dobrovoljnog ibadeta kojeg su, shodno svojim mogućnostima, prakticirali i ashabi i Allahov Poslanik Muhammed, s.a.v.s.

” Svako jutro na svaki zglob se treba dati sadaka, svaki tesbih (izgovoreno SubanAllah) je sadaka, svako izgovoreno Elhamdulillah je sadaka, svako izgovoreno La ilahe illallah je sadaka, svaki izgovoreni tekbir- Allahu ekber je sadaka, naredjivanje dobra je sadaka,odvraćanje od zla je sadaka, A SVE TO ZAMJENJUJE DVA REKATA DUHA NAMAZA.” (Muslim)

Navedena hadiska predaja dovoljan nam je podsticaj da ovaj namaz ponekada i mi klanjamo, kad nam to vrijeme i okolnosti dozvole.

Jutarnji (duha) namaz se može klanjati od dva do osam, a po nekima, i do dvanaest rekata. Selam će se predavati nakon svaka dva rekata.

Nije propisan zikr, Ajetul-kursija i dova nakon ovog namaza, ali nema smetnje ako bi neko od klanjača ponekada i to prakticirao.

Duha namaz se klanja pojedinačno. Može se klanjati i u džamiji, ali i drugdje (u svojoj kući, na njivi …).

Neki učenjaci smatraju da je ovaj namaz najbolje klanjati u periodu od oko sat do sat i po prije podne namaza, a sve zbog hadiske predaje, koja govori na ovu temu.

Za Akos.ba piše: Admir Iković

Povezani članci

Back to top button