Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Vijesti iz zemlje > Iz budžeta Općine Novi Grad 70.000 KM za porodice sa troje i više djece i blizancima

Iz budžeta Općine Novi Grad 70.000 KM za porodice sa troje i više djece i blizancima

U Općini Novi Grad Sarajevo danas je upriličen prijem za 31 porodicu, koje su u prošloj i ovoj godini dobile treće, četvrto i svako naredno dijete ili blizance.

U ugodnoj atmosferi, uz zajedničko druženje, porodicama su uručena rješenja za dodjelu jednokratne novčane pomoći, koju Općina Novi Grad Sarajevo dodjeljuje već drugu godinu zaredom, kao jedan vid podrške natalitetu i osnaživanju porodice.

Rješenja su uručili predsjedavajuća Općinskog vijeća Novi Grad Edina Gabela, Elvir Kosovac, član Komisije za dodjelu ove vrste pomoći i Adnan Gušo, vijećnik u Općinskom vijeću Novi Grad Sarajevo.

Predsjedavajuća Gabela čestitala je prisutnim sugrađanima na prinovi i poželjela im uspjeh u budućem životu. Dodala je da je Općina Novi Grad Sarajevo po broju stanovnika najveća općina u BiH, te da je u protekle dvije godine zabilježen trend rasta broja upisane djece u prvi razred osnovnog devetogodišnjeg obrazovanja.

„Obzirom da se projekat pokazao veoma pozitivnim, te da je u općini Novi Grad broj novorođene djece u porastu, u ovogodišnjem budžetu za ovu namjenu planirano je 70.000 KM. Osim drugih projekata koji se realiziraju na području Novog Grada, kao što su izgradnja parkova za našu najmlađu populaciju, proširenje kapaciteta osnovnih škola, rekonstrukcija cesta i drugih, posebno smo ponosni na ovaj projekat i sretni zbog saznanja da je natalitet u općini Novi Grad u porastu. Općina Novi Grad na čelu sa načelnikom Semirom Efendićem i Općinsko vijeće nastoje da kroz naše projekte obuhvate potrebe svih naših sugrađana“, istakla je predsjedavajuća Gabela.

Općina Novi Grad Sarajevo u protekloj je godini darivala 120 porodica koje su dobile treće i više djece, kao i porodice koje su dobile blizance, bez obzira koje su dijete po redu. Porodice su dobile po 500 KM, a za tu namjenu iz općinskog budžeta utrošeno je 60.000 konvertibilnih maraka. Pomoć je dobilo osamdeset devet porodica, koje su u 2015. godini dobile treće dijete, 15 porodica sa blizancima, osam koje su dobile peto dijete, šest sa četvero djece, a dvije porodice za rođenje šestog i sedmog djeteta.

Samra Čakar, majka blizanki kazala je da će pomoć od Općine Novi Grad dobro doći za kupovinu hrane i pelena za novorođenčad.

“Hvala rukovodstvu Oćine Novi Grad što nas nisu zaboravili i ako Bog da, sigurno neću stati na ovome“, rekla je Samra.

Akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top