Vijesti iz svijeta

Crna Gora prvi put od Drugog svjetskog rata bilježi negativan prirodni priraštaj

- Prema podacima Uprave za statistiku prošle godine rođene su 7.082 bebe, a preminulo je 7.278 osoba. Negativan prirodni priraštaj zabilježen je u 17 opština, od ukupno 24 u Crnoj Gori

Crna Gora je prošlu godinu završila sa negativnim prirodnim priraštajem. Broj preminulih je za 196 veći od broja rođenih. To je prvi put, od Drugog svjetskog rata, od kada se vodi statistika za Crnu Goru, da je zabilježen negativan prirodni priraštaj, piše Anadolu Agency (AA).

Prema podacima Uprave za statistiku (MONSTAT) prošle godine rođene su 7.082 bebe, a preminulo je 7.278 osoba. Negativan prirodni priraštaj zabilježen je u 17 opština, od ukupno 24 u Crnoj Gori.

Podaci pokazuju da je u Crnoj Gori, već godinama, veći broj rođenih dječaka u odnosu na djevojčice.

– Porast smrtnosti u posljednjoj deceniji –

Iako je porast smrtnosti u Crnoj Gori veći iz godine u godinu, do 2020. nije zabilježeno da je broj umrlih veći od broja rođenih. Međutim, u godini kada se pojavio koronavirus, došlo je do promjene u odnosu novorođenih i umrlih. Iako statističari i demografi tek treba da analiziraju ovu promjenu između broja novorođenih i umrlih, zanimljiv podatak je da je u 2020. godini, od posljedica koronavirusa u Crnoj Gori preminula 681 osoba.

Zvanična statistika u dijelu rođenih i umrlih za Crnu Goru, vodi se od Drugog svjetskog rata. Podaci pokazuju da je broj novorođenih tokom šezdesetih, sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog vijeka bio iznad 10 hiljada na nivou godine. Nakon toga, broj novorođenih se spušta na nivo oko devet hiljada, da bi u posljednjih deset godina ta brojka bila između 7.200 do 7.500 novorođenih. Najmanji broj rođenih evidentiran je 2011. godine, kada je prijavljeno rođenje 7.215 beba.

Kada je riječ o broju umrlih, najmanje brojke bile su tokom šezdesetih, sedamdesetih, osamdesetih i devedesetih godina prošlog vijeka i kretale su se u rasponu od tri do četiri hiljade umrlih na nivou godinu. Međutim, zadnje dvije decenije raste broj umrlih. Tako je u prvoj deceniji 21. vijeka broj umrlih u prosjeku oko pet hiljada, da bi od 2010. do 2020. godine broj umrlih konstantno išao preko šest hiljada. Tako je bilo do prošle godine i pojave koronavirusa, kada je brojka umrlih prešla sedam hiljada.

– Rađa se više dječaka nego djevojčica –

Kada je riječ o gradovima i opštinama u Crnoj Gori, u 17 od 24 opštine bilježi se negativan prirodni priraštaj. To su Andrijevica, Berane, Bijelo Polje, Cetinje, Danilovgrad, Gusinje, Herceg Novi, Kolašin, Kotor, Mojkovac, Nikšić, Petnjica, Pljevlja, Plužine, Šavnik, Ulcinj i Žabljak.

S druge strane, Podgorica, Plav, Bar, Budva, Rožaje, Tivat i Tuzi bilježe pozitivan prirodni priraštaj. Proporcionalno i broju stanovnika, najviše novorođenih je u Podgorici, 2.491, što je 35 odsto od ukupnog broja rođenih u cijeloj državi.

Podaci MONSTAT-a pokazuju da su u 2020. godini rođena 3.672 dječaka, i 3.410 djevojčica. Kada je riječ o preminulima, broj preminulih muškaraca veći je takođe od broja preminulih ženskih osoba. U prošloj godini preminulo je 3.907 pripadnika muškog, a 3.371 ženskog pola.

Prema projekcijama Ujedinjenih nacija (UN) iz 2019, negativni demografski trendovi usloviće smanjenje broja stanovnika u Crnoj Gori, pa bi 2050. godine u njoj trebalo živjeti 589.000 stanovnika. To, približno, odgovara populaciji iz popisa 1981. godine.

Do 2100. godine, prema ovim procjenama, Crna Gora će se vratiti na stanje iz 50-ih godina prošlog vijeka, na 454.000 stanovnika.

Akos.ba

Povezani članci

Back to top button