Kolumne i intervjuiU Fokusu

Nihad Canović – Osnaženi Plav u liderskim rukama

Nihad Canović je ne samo političar već i entuzijasta i promoter kulture, a njegovo veliko interesovanje za programe u Centru za kulturu Plav, koji nosi ime velikog Huseina Bašića, jasno ukazuje na njegovu posvećenost promociji kulturnog nasleđa Plava.

Piše: Božidar PROROČIČ, književnik i publicista

Svaki moj dolazak u Plav, posebno tokom Dana Borovnice, Plavskih književnih susreta, i drugih kulturoloških manifestacija, predstavlja nezaboravno iskustvo ispunjeno dragocjenim susretima sa braćom Bošnjacima, Albancima, Crnogorcima, i predstavnicima drugih naroda koji dijele ove prelijepe prostore između planina i Plavskog jezera. Plav je grad čija ljepota proističe iz raznoličitosti njegovih stanovnika, a moji susreti sa njima dodatno obogaćuju moje razumijevanje i poštovanje za različite kulture koje se prepliću na ovim područjima. Svaki korak kroz ove slikovite pejzaže nosi tragove zajedničke prošlosti i prijateljstva koje sežu duboko u vrijeme. Na tim manifestacijama, imao sam priliku govoriti stihove iz svoje zbirke “Okovi i lanci”.

Poseban trenutak bio je kada sam prvi put izgovorio stihove iz pjesme “Bošnjak.” Publika je spontano reagovala aplauzom, što je za mene bilo posebno emotivno iskustvo. Viđeti kako se moje riječi povezuju sa ljudima različitih etničkih pripadnosti, kako stvaraju mostove između kultura, predstavlja ispunjenje svakog pisca. Plav je grad koji je kroz vjekove dao mnoge velike pisce, a biti dio književnih susreta u tom kontekstu je čast. Ove manifestacije nisu samo prilika za umjetničko izražavanje već i za dublje povezivanje sa duhom grada i njegovim stanovnicima. Kroz ova iskustva, Plav postaje ne samo inspiracija za moje stvaralaštvo već i mjesto đe se spajaju prošlost i sadašnjost, tradicija i savremeni izraz.

Kroz mnogobrojne susrete sa dragim prijateljima Plava, teško je izdvojiti pojedinačne trenutke, ali jedna od ključnih ličnosti koja se izdvaja svojom tišinom, skromnošću i posebnošću jeste predsjednik Opštine Plav, Nihad Canović. Njegov doprinos zajednici i izvanredan pristup vođenju opštine jasno ilustruju njegovu posvećenost različitom kulturnom stablišmentu Plava. Nihad Canović nije samo političar, već i kulturološki ambasador, posvećen očuvanju i promociji bogatstva različitosti koja čini srce Plava. Kroz podršku manifestacijama poput Dana Borovnice i Plavskih književnih susreta, on gradi mostove između različitih zajednica, promovišući različitost kao ključnu snagu koja čini Plav jedinstvenim mjestom na kulturnoj mapi.

Njegov humani pristup izražava se kroz posvećenost unapređenju života lokalnog stanovništva. Kroz aktivno učešće u zajednici, Nihad Canović radi na stvaranju održivog okruženja i pružanju podrške raznim inicijativama koje imaju cilj poboljšanje kvaliteta života građana Plava. Vizionarski pogled Nihada Canovića ogleda se u njegovoj želji za razvojem Plava kao inkluzivnog i progresivnog grada. Njegovo liderstvo u opštinskim poslovima odražava se u konkretnim koracima prema jačanju lokalne ekonomije, infrastrukture i obrazovanja. Njegova vizija Plava kao mjesta koje pruža mogućnosti za sve, bez obzira na etničku pripadnost, stvara temelje za harmoničan i prosperitetan grad.

U Nihadu Canoviću, Plav ima lidera koji ne samo da razumije istorijski i kulturološki kontekst ovog grada, već je i predan stvaranju budućnosti koja će osnažiti njegove građane. Njegova tiha snaga i skromnost postavljaju primjer kako liderstvo može biti efikasno i inspirativno istovremeno, a njegova izuzetnost ogleda se u posvećenosti zajednici i dugoročnom vizionarstvu.

Nihad Canović je ne samo političar već i entuzijasta i promoter kulture, a njegovo veliko interesovanje za programe u Centru za kulturu Plav, koji nosi ime velikog Huseina Bašića, jasno ukazuje na njegovu posvećenost promociji kulturnog nasleđa Plava. Svaki put kada se u ovom kulturnom centru održava program, Nihad Canović se pojavljuje s toplim osmjehom, dočekuje svakog umjetnika, pjesnika, slikara, glumca, dramaturga ili istoričara i pruža im snažnu podršku. Njegova prisutnost na kulturnim događanjima nije samo formalna; ona odražava njegovu autentičnu posvećenost prema umjetnosti i kulturi. Njegova neupadljiva prisutnost i podrška su ključni faktori koji otkrivaju njegovu erudiciju i senzibilitet prema kulturnim vrijednostima. Nihad Canović ne samo da prepoznaje važnost očuvanja kulturnog nasleđa Plava, već i aktivno doprinosi njegovom oživljavanju i promociji. Njegova podrška kulturnim programima stvara atmosferu u kojoj se umjetnici osjećaju cijenjeno i inspirisano.

Posebno važan segment Nihadovog doprinosa Plavu je njegova uloga u razvoju opštine kao turističke destinacije. Kroz njegovu vizionarsku politiku, Plav se postepeno transformisao u poželju destinaciju koja privlači turiste zbog svoje bogate kulturne baštine, prirodne ljepote i gostoljubivosti lokalnog stanovništva. Bitna saradnja s dijasporom predstavlja dragocjeni dio ovog razvoja. Nihad Canović prepoznaje dijasporu kao važnog partnera i resurs za unaprjeđenje Plava. Kroz razne projekte i inicijative, ostvaruje snažnu povezanost između Plava i dijaspore, stvarajući mostove koji omogućavaju dijaspori da aktivno doprinosi razvoju opštine. Njegova sposobnost da mobilizuje podršku dijaspore čini dijalog između lokalnog stanovništva i onih koji su razasuti širom svijeta ključnim faktorom u jačanju Plava kao integralnog dijela globalne zajednice. Nihad Canović, tihi lider i zaljubljenik u kulturu, ostavlja dubok i pozitivan trag u razvoju Plava. Njegova posvećenost kulturi, podrška turističkom razvoju i saradnja s dijasporom čine ga ključnim akterom koji oblikuje svijetlu budućnost Plava koji postaje sve značajnija destinacija u Evropi.

Budućnost Plava predstavlja ne samo nastavak već i osnaživanje priče koja se vjekovima prepliće duž karavanskih, trgovačkih i kulturno-istorijskih puteva. Ovaj grad, sa svojim bogatim nasleđem, sada se postavlja kao epicentar susreta prošlosti, sadašnjosti i budućnosti. Koraci koje Plav danas preduzima predstavljaju ogromne i hrabre korake ka očuvanju i jačanju svoje autentičnosti ali i identiteta. Na razmeđima karavanskih puteva, Plav nije samo prolazna stanica već i destinacija koja privlači ljude iz različitih krajeva svijeta. Brojni istraživači, umjetnici, putopisci, lideri i političari kroz vjekove su ostavili svoj pečat na ovom mjestu. Danas, Plav postavlja temelje za novu eru spajanja i razmjene, ne samo materijalnih dobara već i kulturnih i duhovnih vrijednosti. U središtu ovog izuzetnog puta između planina Visitora, Čakora, Plavskog jezera, Prokletija, čije su priče ukorijenjene u tlu Plava. Duh, predaka ali i hrabrost i vizija sada žive u koracima lidera poput Nihada Canovića, koji nastavlja graditi mostove između prošlosti i sadašnjosti.

Plavsko jezero, poput ogledala, odražava ne samo prirodnu ljepotu već i duh zajedništva koji se njeguje među stanovnicima. Budućnost Plava ne leži samo u očuvanju nasleđa već i u hrabrim koracima prema turističkom razvoju. Grad je postao prava destinacija koja privlači posetioce svojom jedinstvenom kombinacijom kulturnih događanja, bogate istorije i netaknute prirode. Plav, na taj način, ne samo da spaja narode i nacije već i postaje prostor đe se različitosti slave kao snaga. Saradnja sa dijasporom igra ključnu ulogu u ovom procesu, jer dijaspora čini dragulj Plava koji blista na globalnoj sceni. Nihada Canovića, kao lider koji razumije važnost ovog partnerstva, prepoznaje se u njegovim naporima da stvori most između lokalnog stanovništva i dijaspore. Ova povezanost ne samo da donosi materijalne benefite već i obogaćuje kulturnu scenu Plava novim idejama, perspektivama i iskustvima.

 Plav ne samo da nosi teret svoje istorije već i hrabro korača u budućnost sa vjerom u svoju autentičnost. Na razmeđima prošlosti i sadašnjosti, Plav postaje ne samo svjedok već i protagonista priče koja se odvija. Kroz mudro vođenje, posvećenost kulturi, podršku turizmu i saradnju sa dijasporom, grad na obalama Plavskog jezera gradi mostove koji će omogućiti prosperitet i jedinstvo svim narednim generacijama.

PLAV KAO ČUVAR TRADICIJA I IDENTITETA CRNE GORE

Plav, kao i moje Cetinje, izuzetno suvažne destinacije koje odražavaju suštinu Crne Gore kroz istoriju, vekove, kulturu i gostoprimstvo. Ovaj grad na sjeveru zemlje, sa svojom bogatom istorijom, čini se kao čuvar tradicije i autentičnosti koje karakterišu Crnu Goru. Plav nije samo geografski prostor, već je živi prikaz duha crnogorskog identiteta. U srcu Plava kuca srce crnogorskog ponosa, a njegova istorija je prožeta izazovima i trijumfima koji su oblikovali karakter ovog grada. Plav nije samo simbol odbrambenih tvrđava i kulturnih spomenika, već je i mesto gde se prepliću različite etničke grupe, stvarajući harmoniju između Bošnjaka, Albanaca i Crnogoraca. U njegovim kaldrmama čuje se šapat prošlosti, a na njegovim trgovima odvija se živopisna slika crnogorskog života. Plav je svjedok vjekovnog traganja za slobodom i nezavisnošću, vrijednostima koje su ključne za Crnu Goru. Kroz vjekove, Plav je bio poprište susreta različitih kultura i tradicija, čime je doprinio formiranju bogatog  multikulturalnog mozaika Crne Gore.

U njegovim pričama i pjesmama, odražava se duh borbe ali i ljubavi prema slobodi i različitostima. Gostoprimstvo Plava i Plavljana je neizmjerno, baš kao i njegova priroda koja oduzima dah. Plavsko jezero i okolne planine pružaju pejzaže koji ostavljaju trajan utisak, dok toplina domaćina čini svakog posjetioca dobrodošlim. Ovaj grad nije samo destinacija na mapi, već mjesto đe se svaki gost osjeća kao dio porodice. Nihad Canović, kao predsjednik Opštine Plav, igra ključnu ulogu u očuvanju i razvoju ovog dragulja Crne Gore. Njegovo vođstvo ne samo da štiti tradiciju i autentičnost Plava već i gradi mostove ka boljoj budućnosti. Kroz njegovu posvećenost kulturi, razvoju turizma i saradnji sa dijasporom, Nihad Canović ostavlja trajan pečat na identitetu Plava i čini ga još snažnijim simbolom Crne Gore.  Plav je ne samo geografski prostor već i živi odraz Crne Gore. Kroz vjekove, kroz priče i pjesme, istaknute i veličanstvene pisce, slikare, istoričare kroz susrete i gostoprimstvo, Plav ostaje snažan simbol istorije i kulture Crne Gore. Njegova uloga kao čuvara tradicije, uz vođstvo lidera poput Nihada Canovića, doprinosi očuvanju duha Crne Gore koji se ogleda u njenim gradovima, planinama i jezerima.

U riječima poznatog lidera, pisca i govornika Džon Maksvel-a (1949) možemo prepoznati inspiraciju koja odražava Nihadovu ulogu: “Lider nije onaj koji vam obećava sjajnu budućnost. Lider je onaj koji vas vodi ka njoj.” Nihad Canović, kroz svoje vođstvo, ne samo da obećava, već i aktivno gradi put ka svijetloj budućnosti Plava, istovremeno čuvajući ono što je vrijedno iz prošlosti. Nihadov humanizam, njegova predanost zajednici i sposobnost da okupi ljude različitih etničkih grupa ukazuju na duboku povezanost sa suštinom Crne Gore. Kao lider savremenog Plava, on nosi teret odgovornosti, ali istovremeno pruža nadu i sigurnost svojim sugrađanima. Nihad Canović nije samo lider Plava; on je most između prošlosti i budućnosti, oličenje multikulturalnog duha koji teži ka zajedničkom napretku i prosperitetu.

Nihad Canović je rođen 24. aprila 1990. godine u Podgorici. Osnovnu i srednju školu završio je u Plavu. Diplomirao je na Ekonomskom fakultetu Univerziteta Crne Gore, smjer Javni sektor. Tokom studija radio je kao praktikant u revizorskoj kući PricewaterhouseCoopers. Od 2016. godine radi u Skupštini Crne Gore, a od avgusta 2018. obavlja funkciju potpredsjednika Opštine Plav. Za predsjednika Opštine Plav izabran je u decembru 2020. godine.

Povezani članci

Back to top button