Ekonomija

Turizam kao mehanizam za smanjenje depopulacije sjevera Crne Gore

Planinski i depopulacijski krajevi na Balkanu postaju sve više zanimljivi u kontekstu savremenih turističkih trendova gdje se sve više traži autentičnost, priroda i lični kontakt.

Aktivni turizam objedinjuje seoski, avanturistički, kulturni i druge slične oblike turizam.

Turističke potancijale i privatne kapacitete sve više prepoznaju na sjeveru Crne Gore kao najbrži način za zapošljavanje te bolju investiju i brži povrat nego na užurbanom primorju koje je ograničeno na ljetnu sezonu.

Projekat Održivi turizam na sjeveru – STiN se realizuje u okviru grant šeme Unapređenje konkurentnosti malih i srednjih preduzeća kroz podršku ženskom preduzetništvu i preduzetništvu mladih, koju realizuje Ministarstvo ekonomskog razvoja u saradnji sa Ministarstvom finansija, uz finansijsku podršku Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori.

Projekat Održivi turizam na sjeveru – STiN, je počeo sa realizacijom 01. novembra 2023. godine, i u tokom realizacije u trajanju od osam mjeseci je dao planirane rezultate.

Projekat je u opštem smislu doprinio unapređenju konkurentnost Trip North DOO Rožaje kroz uspostavljanje nove platforme za podršku boljoj promociji turističkih potencijala sjevera Crne Gore. Specifično, projektom su ojačani kapaciteti Trip North DOO Rožaje razvojem novih turističkih proizvoda koji će direktno podsticati ekonomski rast i usporavanje migracije stanovništva iz ruralnih područja.

Kroz projekat su pružaoci kolektivnog i privatnog smještaja u ruralnim područjima ojačani i uključeni u ponudu smještaja na sjeveru Crne Gore, tako što je za njih 44 organizovana obuka na kojoj su, između ostalog, predstavljene prednosti registracije njih kao pružaoca smještajta i standardizacije usluga. Preko 180 pružaoca smještaja, iz 11 opština sjevera Crne Gore, je mapirano, te su podaci uneseni u platforme www.northbnb.com, koja je jedinstvena platforma ove vrste u Crnoj Gori razvijena u okviru ovog projekta. Platforma pruža mogućnost povezivanja sa poznatim svjetskim platformama ovog tipa.

U okviru projekta su razvijeni i novi turistički proizvodi koji su predstavljeni kroz studijsku turu novinarima, blogerima i tur operatorima. Novi turistički proizvodi, koji su razvijeni u okviru ovog projekta su tura „Pet jezera“, koja se odnosi na obilazak džipom pet jezera Bjelasice, jahanje konja na Džafića brdu u Bijelom Polju, rafting rijekom Lim i planinarenje planinskim masivima Rožaja, Kolašina i Bijelog Polja.

Tokom implementacije projekta se aktivno radilo na promociji turističkih potencijala sjevera Crne gore, te je s tim u vezi izrađena platforma www.northbnb.com koja će podstaći dalji razvoj turističkih kapaciteta na sjeveru Crne Gore, izrađen je promotivni spot koji primarno predstavlja ljepote sjevera i nove turističke proizvode, izrađena je publikacija koja se odnosi na nove turističke proizvode, te publikacija u kojoj su predstavljeni pružaoci smještaja.   

Ukupna vrijednost projekta iznosi 54.213,69 eura, od čega doprinos Evropske unije i Vlade Crne Gore iznosi 39.980,00 eura.

Projekat sprovodi Trip North DOO  Rožaje.

Povezani članci